SD-politikern Martin Inglot åtalas för grovt folkbokföringsbrott

Publicerad 2022-12-31

I somras avslöjade Aftonbladet att Martin Inglot, SD-topp i Botkyrka, var folkbokförd hos sin mamma och kvitterade ut miljonbelopp – men bor på Östermalm.

Nu åtalas Inglot för grovt folkbokföringsbrott, rapporterar Expressen.

– Jag hävdar att jag inte har gjort något fel, säger Inglot i ett skriftligt uttalande till Aftonbladet.

SD-politikern Martin Inglot, 34, åtalas för grovt folkbokföringsbrott, rapporterar Expressen.

I juni tidigare i år kunde Aftonbladet avslöja att polisen utredde honom för misstänkt folkbokföringsbrott då han var skriven hos sin mamma i Tumba men enligt polisen egentligen bodde på Östermalm i Stockholm.

”Han bor i lägenheten och ska därför också vara folkbokförd där”, skrev polisen i sina handlingar om lägenheten på Östermalm. Polisen slog också fast att ”Martin Inglot bor inte” i lägenheten i Tumba.

Under fredagen lämnades åtalet in till Stockholms tingsrätt. Inglot säger i förhör att han står fast vid att hans huvudsakliga boende är hos sin mamma i Tumba och att han vänder sig emot åklagarens beskrivning kring att han skulle göra vinning på sitt boendeupplägg, skriver Expressen.

Inglot: ”Inte gjort något fel”

Martin Inglot säger i ett skriftligt uttalande till Aftonbladet att han står fast att han agerat rätt.

– Jag hävdar att jag inte har gjort något fel. Det är därför positivt att det nu prövas på riktigt så att jag sedan kan gå vidare och lämna detta bakom mig en gång för alla, säger han.

Sverigedemokraternas distriktsordförande Fredrik Lindahl säger i ett skriftligt uttalande till Aftonbladet att även partiet välkomnar en prövning.

– Om uppgifterna som Inglot redogjort för inte stämmer så är det naturligtvis mycket allvarligt. Vi välkomnar därför en rättslig prövning av detta. Nu kommer vi följa detta noggrant och ta ställning till Martins framtid i partiet när vi har ett domslut, säger han.

SD-politikern Martin Inglot.

Betalat hyra från eget konto

Aftonbladet rapporterade i somras att Martin Inglot har fått 35 750 kronor i månaden för sin halvtidstjänst som SD:s gruppledare i Botkyrka.

En förutsättning för uppdraget är att man bor i kommunen – men det gör Martin Inglot inte, enligt polisen som utrett honom i över två år.

Inglot har i flera år varit folkbokförd i Tumba i sin mammas lägenhet. Men polisens bedömning var att han egentligen bodde på Kungliga Djurgården på Östermalm i Stockholm och hade ett förstahandskontrakt från augusti 2018 och betalat hyra från sitt eget konto.

När Aftonbladet konfronterade Martin Inglot om uppgifterna uppgav att han inte bor på Östermalm, utan hos sin mamma.

– Jag bor här i Tumba, sa Martin Inglot, då.