Flera turister försvunna i hettan – grekiska myndigheter varnar

Publicerad 2024-06-15

En turist dricker vatten under ett paraply framför Akropolis i Aten, under torsdagens hetta.

Flera personer har försvunnit i den grekiska hettan den senaste tiden.

Nu uppmanas turister att vara försiktiga och förberedda på värmen.

En stor sökinsats pågår nu efter ex-sheriffen Albert Calibet, 59, som har varit försvunnen sedan i tisdags.

Följ ämnen

Grekland har haft allt högre temperaturer på senaste, och kvicksilvret nådde upp till hela 44,5 grader i Chania under torsdagen, skriver The Guardian. Röda korsets volontärer har delat ut tusentals flaskor med gratis vatten.

Flera personer har försvunnit från vandringsleder på de grekiska öarna de senaste veckorna, bland annat den kända tv-läkaren Michael Mosley, som hittades död i början av juni.

Nu uppmanar lokala myndigheter turister att vara bättre informerade kring väderförhållandena och dess faror. Eleftherios Papakalodoukas, borgmästare på ön Symis, vill sätta upp kameror och belysning på stigar och vandringsleder.

– Om det finns en läxa att dra av tragedin [om Mosleys död], är det att dessa vägar måste tas om hand bättre så att människor inte går vilse, säger han.

Tv-läkaren Michael Mosley hittades död på en grekisk ö i början av juni.

Stor sökinsats

En stor sökinsats pågår för att hitta ex-sheriffen Albert Calibet som rapporterades försvunnen efter att han inte återvänt från sin vandring på den grekiska ön Amorgos, skriver ABC News. Enligt kanalen var det en extremhetta på ön, med temperaturer på över 37 grader.

Den tänkta vandringen stäckte sig från byn Aegiali till Katapola, vilket är ungefär fyra timmars resa till fots. Han sågs senast klockan elva på förmiddagen av andra vandrare som han träffade på en stig, och en kvinna som bjöd på vatten och förfriskningar.

Sedan i tisdags har en helikopter från räddningstjänsten sökt efter Albert Calibet i ravinerna och andra områden som inte är till för fotgängare. Polis har genomfört sökinsatser på vandringsleden flera gånger, och även lokalbefolkningen, som kan terrängen utan och innan, har hjälpt till i sökandet.

Kalliopi Despotidl, borgmästare på ön, säger att Albert Calibet har kommit till ön i över tio år.

– Han känner till lederna bättre än jag.

Ex-sheriffens bror och flickvän landade i fredags för att hjälpa till i sökandet.

– Det har varit plågsamt, hemskt. Att gå runt förvirrad, oroliga till döds och veta att han är där ute någonstans, säger flickvännen Debbie LaShane till ABC News.

I veckan höll turistmagneten Akropolis stängt för turister under en period på grund av den extrema hettan.