Utsläppen når ny rekordnivå

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-06

USA och Kina släpper ut mest koldioxid

Utsläppen av koldioxid pekas ut som boven bakom klimatförändringarna.

Det innebär inte att de minskar – tvärtom.

Nya siffror visar att utsläppen ökar snabbare än någonsin, skriver Svenska Dagbladet.

Koldioxidutsläppen tog fart med industrialiseringen på 1800-talet och har ökat stadigt från 1950-talet. Fram till år 2000 var ökningen ungefär en procent per år, men sedan millennieskiftet har utsläppen ökat med cirka 2,5 procent per år. Orsaken är att kol börjat användas mer igen, som en följd av det höga oljepriset, hävdar forskargruppen Global carbon project.

De två länder som är ansvariga för den största mängden koldioxidutsläpp är USA och Kina. 2005 släppte de ut 1600 repektive 1400 miljoner ton koldioxid, enligt siffror sammanställda av Earth Policy Institute i Washington.

Enligt Karl Hallding vid Stockholm Environment Institute kan Kinas utsläpp rentav vara lika stora som USA:s. Den kinesiska statistken är inte lika tillförlitlig, av flera skäl. Bland annat den utbreda korruptionen och dålig kontroll över att lagar efterlevs ute i provinserna.

– Det finns anledning att fundera över om inte Kina redan är den största utsläpparen av i alla fall koldioxid, säger han till Svenska Dagbladet.

Elproduktion från kol- och oljekraftverk beräknas globalt stå för ungefär 40 procent av utsläppen.

Daniel Wiklander

Följ ämnen i artikeln