Vad gör du åt klimathotet?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-03-05

Lena Hallengren (s)

Människans utsläpp av växthusgaser påverkar Sveriges och jordens klimat.

Vad gör politikerna åt utsläppen?

Aftonbladet frågade riksdagens 349 ledamöter.

Lena Hallengren (s)

Måste vi ändra livsstil för att kunna hejda den globala uppvärmningen?

– Nej, men vi måste bli mer medvetna om hur det vi gör påverkar miljön. Vi behöver till exempel spara energi och resa mer miljövänligt. Insatser för en bättre miljö är nödvändigt och kan i sig skapa både arbetstillfällen och tillväxt. Så här långt har den borgerliga regeringen inte presenterat några konkreta åtgärder.

Vilket politiskt beslut är viktigast för att vi ska kunna minska utsläppen av växthusgaser i Sverige?

– Trafiken är det enskilt största hotet. På vägar och i luften. Vi måste göra oss oberoende av olja till 2020. Samtidigt måste självklart alla i vårt land kunna resa till sitt arbete och ta del av samhällsservice. Vi behöver öka kunskapen och medvetenheten om den globala uppvärmningen. Alla elever i årskurs sju till nio borde se Al Gores film ”En obekväm sanning”. Många vuxna kan lära sig mer inom ramen för folkbildningen, på folkhögskolor och i studiecirklar.

Regeringen har utlovat en skattereduktion på 10 000 kronor för privatköp av miljöbilar. Är rabatt på miljöbilar en bra idé för att minska utsläppen? I så fall hur hög bör den vara?

– Det är väl okej. Men för den som köper en ny bil är inte 10 000 kronor det som avgör. Det måste i stället bli väsentligt billigare och enklare att köra på miljövänliga drivmedel.

Joachim Kerpner

Joachim Kerpner

Följ ämnen i artikeln