Turkiets krav för att släppa in Sverige i Nato: Måste göra mer mot terrorism

Publicerad 2023-10-01

I dag öppnar det turkiska parlamentet efter sitt sommaruppehåll.

Men den svenska regeringens måste ta fler ”konkreta steg” mot terroristgrupper för att få sin Natoansökan godkänd.

– Vårt parlament är väldigt känsligt kring dessa frågor, säger vicepresident Cevdet Yilmaz till Financial Times.

Följ ämnen
Nato

När det turkiska parlamentet öppnar efter sitt tre månader långa sommaruppehåll står ett godkännande av den svenska Natoansökan inte på agendan.

Den svenska regeringen gör inte tillräckligt i sitt arbete mot terrorism, enligt landets vicepresident Cevdet Yilmaz till Financial Times.

Enligt honom har Sverige inte på en "tillfredsställande nivå" implementerat sin del av det avtal som länderna slöt på Natotoppmötet i Madrid förra året.

Natoansökan beror enligt honom på om det tas ”verkliga konkreta steg mot de terroristgrupper eller individer som öppet motarbetar Turkiet”. Turkiet har tidigare presenterat listor över personer man vill se utlämnade från Sverige.

– Vårt parlament är väldigt känsligt kring dessa frågor för det finns en allmän opinion i Turkiet. Om vi inte ser tillräckliga framsteg i praktiken så kommer vårt parlament hamna under hård press.

Erdogan, Stoltenberg och Kristersson under Natomötet i juli.

Fördömde demonstration

Koranbränningar och manifestationer med en Erdogandocka har också väckt ont blod hos den turkiska regeringen. Så sent som i går fördömde man en demonstration utanför den turkiska ambassaden i Stockholm där en Erdogandocka sattes i brand.

Den svenska regeringen menar att man fullföljt sin del av avtalet och har bland annat hänvisat till den nya terrorlagen som trädde i kraft i juni år.

Vid årets möte i Vilnius lät det annorlunda från turkiskt håll. Då sa president Erdogan att man kommer att godkänna Sveriges ansökan.

Enligt Natochefen Jens Stoltenberg skulle det ske "så snart som möjligt", men ansökan behandlades inte innan parlamentet gick på sommarledighet.

Nya kravet: F-16

I början av veckan kom president Erdogan med ett nytt krav för att släppa in Sverige i försvarsalliansen. Att Turkiet får köpa F-16-plan från USA.

– Om USA håller sina löften kommer vårt parlament att hålla sitt löfte också. Det turkiska parlamentet har det sista ordet om Sveriges Natomedlemskap, citerades Erdogan av Reuters.

Ben Cardin, en amerikansk senator och ordförande i senatens kommittée för utrikesfrågor, har sagt till Reuters att han fått försäkringar från turkiska tjänstemän om att Sveriges ansökan kommer att godkännas under ”den första halvan” av oktober.

Aftonbladet söker utrikesminister Tobias Billström.

Följ ämnen i artikeln