Turkiet kräver utlämningar för svenskt Nato-ja

Publicerad 2022-11-02

Sverige måste genomföra utlämningar till Turkiet för att få sin Nato-ansökan godkänd.

Det säger Sverigeambassadören Yönet Can Tezel i SVT:s ”30 minuter”.

– Ja, så klart. Sverige måste utlämna personer baserat på de bevis som ges, säger han i programmet.

Trots möten, samtal och skriftliga överenskommelser har Turkiets president Recep Tayyip Erdogan än så länge inte velat godkänna Sveriges Natoansökan.

I SVT:s ”30 minuter” får Turkiets nya Sverigeambassadör Yönet Can Tezel frågan om vad som återstår för att få grönt ljus.

Svaret: Utlämna de personer som Turkiet begärt.

– Folk frågar mig när Turkiet kommer att godkänna ansökan. Frågan är snarare när Sverige kommer att uppfylla kraven, de är väldigt tydliga och kan inte tolkas på så många olika sätt, säger Yönet Can Tezel i programmet.

33 eller 73?

Förvirring kring hur många personer Turkiet vill ha utlämnade har varit stor. Justitieministern Bekir Bozdag sa tidigare att det rörde sig om 33 personer, innan president Erdogan korrigerade siffran till 73.

Yönet Can Tezel vill inte uttala sig om exakta siffror, men säger att utlämningar är ett krav för att Turkiet ska säga ja.

– Sverige måste lämna ut personer baserat på de bevis som ges. Vi har tjocka buntar med bevis som de måste ta hänsyn till.

”Har bekvämligheter”

Enligt Turkiets ambassadör är personerna som ingår på listan medlemmar i grupperingarna PKK, som terrorstämplats av både Sverige och EU.

– Det är ett dilemma. Det är en terrororganisation och ändå kan de vara här och samla in pengar, rekrytera och utpressa folk på pengar. Jag har träffat flera turkiska medborgare nyligen som klagat på att deras affärer blivit utpressade av PKK-medlemmar. De har bekvämligheter här som det måste bli ändring på.

Statsminister Ulf Kristersson.