Erdogandocka i brand – fördöms av Turkiet

Publicerad 2023-09-30

Bild på Erdogandockan som Natomotståndaren Lucas Ljungkvist brände.

En Erdogandocka sattes i brand under en demonstration vid Turkiets ambassad i Stockholm.

Demonstrationen har nu fördömts av landet – vilket var precis det arrangören ville.

– Då har jag åstadkommit ett delmål, säger Lucas Ljungkvist som genomförde demonstrationen.

Följ ämnen
Nato

På söndagen den 1 oktober öppnar Turkiets parlament. Inför öppnandet finns förhoppningar om att parlamentet så snart som möjligt ska ratificera den svenska Nato-ansökan.

Samtidigt ville Natomotståndaren Lucas Ljungkvist sätta en sista nagel i ögat på Erdogan genom en demonstration utanför den turiska ambassaden i Stockholm.

– Jag gjorde det helt själv. Jag hade en docka som jag klädde, föreställandes Erdogan på 180 centimeter. Den tände jag eld på, säger Lucas Ljungkvist.

Vid 13-tiden på fredagen genomfördes demonstrationen utanför ambassaden med polisbeskydd. Det här fördömde Turkiet omedelbart. I ett pressmeddelande skriver det turkiska utrikesministeriet att de fördömer den tillståndsgivna demonstrationen på starkaste möjliga sätt.

De skriver också att den turkiska allmänheten förväntar sig att Sverige ska förhindra handlingar som "systematiskt förolämpar våra valda ledare liksom den pågående terroristpropagandan".

När dockan brann.

”Något positivt”

Allt gick enligt plan. Ett fördömande från Turkiet var precis det Lucas Ljungkvist ville uppnå.

– Det ser jag som något positivt. Om det här bidrar till att Sverige får förbli utanför Nato är det målet. Även om fördömandet inte frammanar det indikerar det att det är på rätt håll, säger Ljungkvist.

Sedan Nato-toppmötet i Vilnius, där president Erdogan lovade att Turkiet skulle fatta beslut om Sveriges medlemskap, har turerna varit många. Senast i veckan rapporterades att Turkiet släpper in Sverige i Nato om de får köpa F-16 stridsflygplan från USA.

Turkiet har också fortsatt fördöma de tillståndsgivna koranbränningarna och hotat med Nato-medlemskapet.

– Vid Natotoppmötet i Vilnius sa Erdogan preliminärt ok, men han sa också att tiden fram till öppnandet skulle betraktas som en prövotid. Det ville jag nu motbevisa, säger Lucas Ljungkvist.

Följ ämnen i artikeln