Mossa som funnits i 400 miljoner år snart utdöd

Uppdaterad 2023-08-16 | Publicerad 2023-08-15

Mossan Takakia lepidozioides i fossilt tillstånd från juratiden (vänster) och nutida exemplar. Arten kan snart vara utrotad, varnar forskare i en ny studie publicerad iCell.

Världens äldsta mossa, Takakia lepidozioides, är på väg att försvinna ur floran. Den anses ha funnits i 400 miljoner år och både överlevt dinosaurier och miljökatastrofer, men på grund av klimatförändringarna och den globala uppvärmningen hinner den inte anpassa sig utan tynar bort. Forskare av en ny studie, publicerad i tidskriften Cell, varnar att den kan vara helt borta inom 100 år. Mossan finns främst i USA, Japan och Tibet. För att genomföra studien har forskare genomfört 18 expeditioner till den unika mossans livsmiljöer under det senaste decenniet. De har funnit att klimatet där mossan växer stadigt har värmts upp och att glaciärerna på den tibetanska platån smälter.

11 000 arter löper en större risk att utrotas på grund av klimatförändringar, enligt en studie från 2017 i Science, och hälften av världens arter är redan på väg att utrotas när deras livsmiljöer förändras.