Spara pengar på semestern

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-10

Nio smarta trafiktips

Bilsemestern blir rekorddyr i sommar.

Med ett bensinpris nära 14 kronor blir det djupa hål i plånboken.

Men det finns smarta sätt att spara både pengar och miljö.

Bensinpriset har skenat de senaste månaderna och ligger nu nära 14 kronor. Dieseln är ännu dyrare, strax under 15 kronor på de flesta mackar.

Anledningen är enkel: stigande världsmarknadspriser på olja, och ökande efterfrågan på bensin runt om i världen.

Det går dock att lindra bränslechocken, utan att byta bil eller cykla. Vägverket har tagit fram nio smarta råd som gör att du kan spara mellan fyra och tio procent på din förbrukning.

– Vinsten för miljön är viktigare än den ekonomiska förtjänsten. Vi måste få ned våra koldioxidutsläpp. Men kan vi ge råd som både sänker förbrukningen och ger miljövinster så blir ju alla vinnare, säger Lars Nilsson, miljödirektör på Vägverket.

Har du en bil som drar en liter per mil i dag kan du spara upp till 700 kronor på 500 mils körning. Det räcker till en trevlig middag under semestern!

Miljön mår också bra – om alla skulle följa Vägverkets råd.

– Kortsiktigt så gör det här att vi kan minska utsläppen. Men jag vill råda alla att på sikt välja en bil som drar så lite bränsle som möjligt. Allra helst ska den förstås gå på biogas eller etanol, men oavsett bränsle ska den vara energieffektiv, säger Lars Nilsson.

1. Kör med framförhållning – undvik stopp

• Kör med framförhållning så du kan undvika hårda inbromsningar och stopp. Håll avstånd till bilen framför.

• Släpp gasen, men koppla inte ur.

• Om du vill spara bränsle är det viktigt att du gör så få stopp som möjligt och att du håller en jämn hastighet. Försök att se vad som händer i trafikmiljön så långt fram som möjligt.

2. Växla tidigt och kör på så hög växel som möjligt

Kör bara ett par billängder på ettan innan du lägger i tvåan. Växla från 2:an till 4:an eller från 3:an till 5:an. Accelerera på ungefär halv gas. Växla upp innan motorn når 3000 varv per minut.

Kör på högsta möjliga växel. De flesta bilar kan köras på 5:an i 50 km /tim på jämn väg. Acceleration kostar bränsle och därför är det viktigt att fortast möjligt komma upp till marschfart och hög växel.

3. Kör med jämnt gaspådrag och håll hastighetsgränserna

Håll ett så jämnt tryck på gaspedalen du kan. Detta är lättare om du håller ordentligt avstånd till bilen framför. Håll hastighetsgränserna.

Sänkt hastighet från 110 till 100 kilometer i timmen minskar bränsleförbrukningen med 10 procent.

Sänkt hastighet från 100 till 90 kilometer i timmen minskar bränsleförbrukningen med ytterligare 10 procent.

4. Motorbromsa

Använd motorbroms istället för fotbroms så mycket som möjligt. Släpp gasen i tid och släpp den helt. Växla ner strax innan motorvarvtalet minskat till 1200-1300 varv per minut.

Att bromsa är alltid slöseri med energi. Genom att motorbromsa sparar du bränsle eftersom du kan få bränsletillförseln helt avstängd. När du släpper gasen helt och motorvarvtalet överstiger 1500-1600 varv per minut tillförs inget bränsle till motorn. Vid 1200-1300 varv per minut börjar motorn förbruka bränsle igen.

5. Kör inte på tomgång

Att köra på tomgång kan kosta dig 1000 kronor i onödan, du släpper ut giftiga ämnen och i de flesta kommuner är tomgångskörning mer än 1 minut dessutom förbjudet. Behöver du skrapa rutorna så gör det innan du startar bilen. Riktigt varm blir den först när du börjat köra.

6. Rulla i medlut, håll jämnt gaspådrag i motlut

Låt bilen rulla utan gas i tillräckligt kraftigt medlut. Försök få fart före ett motlut så att du kan använda en hög växel i backen. Öka inte pedaltrycket på vägen upp. Undvik acceleration i uppförsbacke. Försök att utnyttja farten från föregående nedförsbacke.

I nerförsbacke kan du släppa gasen om backen är tillräckligt brant. Kom då ihåg att släppa gasen helt, då går bränsleförbrukningen ner till noll. Om en uppförsbacke följer på en nerförsbacke, försök då utnyttja den hastighetsökning du fått från medlutet.

7. Använd motorvärmare

Koppla in motorvärmaren en och en halv timme vid temperatur under –15°, en timme upp till 0° och tjugo minuter upp till +10°.

8. Serva bilen regelbundet

Serva bilen enligt instruktionsboken. Byt oljor och filter enligt rekommendationerna i boken. Se till att motorn är ren. Kontrollera ringtrycket vid minst varannan tankning. Att fylla däcket 10-15 procent över det rekommenderade däcktrycket ger minskat rullmotstånd utan att trafiksäkerheten äventyras.

Rätt ringtryck (se bilens instruktionsbok) kan minska bränsleförbrukningen med 3-5 procent

9. Ta bort takbox och tackräcke

Ta bort takbox och takräcke när du inte använder dem. Töm bagageutrymmet på sådant du inte behöver åka omkring med.

Takbox och takräcke skapar onödigt luftmotstånd. Takboxen kan öka bensinförbrukningen med mer än 1 dl per mil.

Minimedia

Följ ämnen i artikeln