”Vi måste göra något – nu”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-11-02

TV-meterologen Pär Holmgren: Det handlar om våra barns framtid

"VANLIGARE MED VÄRMEBÖLJOR" Tv-meteorologen Pär Holmberg uppmanar folk att ta klimatförändringarna på allvar. "Det går inte att jämföra pengar med miljön. Vi har bara en planet och den måste vara i balans. Annars har vi ingenting." Sonen Niclas, 9, har lärt sig sopsortera - och cyklar till skolan.

Pär Holmgren, 41, är trebarnspappa och chef för SVT:s väderredaktion. Han är också mycket engagerad i frågan om klimatförändringar och menar att nu måste vi göra något år problemet.

– Det brinner i knutarna. Klimatsystemet är trögt och temperaturen kommer fortsätta stiga i många många år även om vi försöker stoppa klimatförändringarna nu, säger han.

Redan i början på 80-talet var Pär Holmgren engagerad i miljöfrågor. Han har arbetat som tv-meteorolog sedan 1988 och de senaste åren har han börjat intressera sig alltmer för klimatförändringarna.

– Det finns ett känt uttryck som jag tycker är ganska bra: ”Vi har inte ärvt den här planeten av våra föräldrar, vi har lånat den av våra barn.” Det var när jag blev förälder som de stora frågorna kom. Jag började tänka på deras framtid och det ansvaret jag har som föräldrar. Det ansvaret vi alla har för våra barns framtid.

”Alla kan hjälpa till”

Pär Holmgren menar att det är dags för oss att vakna upp. Alla kan hjälpa till och miljön är vårt gemensamma ansvar som vi inte kan smita från.

– Vi bor inte bara på den här planeten, vi är en del av den, säger han.

Pär Holmgren känner en stor oro inför att många människor förhåller sig passiva i miljöfrågorna och att man inte orkar engagera sig på ett personligt plan.

– Problemet är bland annat att folk tror att man måste ha bensin i en bil. Om tio år hoppas jag vi kör elbilar istället för bensinbilar. Om femtio år hoppas jag att all vår el utvinns med hjälp av solenergi.

Han har liten förståelse för de som väger pengar mot miljön. Enligt honom kan man inte sätta en prislapp på vår planet.

– Nej, det går inte att jämföra pengar med miljön. Det är klart att det kan bli lite tufft för de som lever på marginalerna, men det här handlar om vår planet. Vi har bara en planet och den måste vara i balans. Annars har vi ingenting.

Men spelar det verkligen så stor roll om vi väljer att åka buss istället för bil eller handlar ekologiskt odlade grönsaker?

– Det spelar roll. Typfallet är att ta bilen till jobbet. Bensin innehåller kol som förorenar luften. När den förbränns bildas koldioxid som är en av växthusgaserna. I framtiden hoppas jag att vi kör elbilar istället för bensinbilar och att våra arbetsgivare kan erbjuda laddning på parkeringen. En annan variant är ju att man kanske kan jobba mer hemifrån istället för att åka kors och tvärs.

Vad gör du själv hemma för att förbättra miljön?

– Vi har valt el som är märkt ”Bra miljöval”. Vi kör etanolbil och när jag åker taxi väljer jag alltid miljötaxi. När vi har åkt på långsemester till Thailand så har vi köpt utsläppsrättigheter via Naturskyddsföreningen. Det bästa vore ju såklart att inte resa alls men så kan vi inte leva. Man kan ju inte bo i en grotta och odla morötter men vi måste ta ansvar för miljön och börja tänka i nya banor, hitta nya lösningar.

Väpnade konflikter

Pär tror att vi börjar närma oss en kritisk punkt vad gäller klimatförändringarna. Han hyser inga tvivel om att de värmeböljor vi upplevt de senaste åren har med klimatförändringarna att göra.

– Det har blivit varmare och varmare under det här århundradet. Det är ingen som med bestämdhet kan säga att det varit varmare på flera miljoner år.

Vad kan du säga till dem som tycker att det här med klimatförändringarna är en fråga som vi i Norden inte behöver engagera oss i?

– Många rycker kanske lite på axlarna och säger ”Gud vad skönt att det är varmt” men man får aldrig tappa det globala perspektivet. Människor i exempelvis Afrika har inga marginaler alls och det är där man kan se många av de förändringarna som skett hittills.

Pär Holmgren tror att de stigande temperaturerna i förlängningen kan leda till krig i utsatta delar av världen. Resurserna där kommer inte räcka till för alla.

– Tyvärr tror jag att det till slut kan uppstå krig på grund av klimatförändringarna. Se bara på länder som Indien och Bangladesh. Bristen på färskvatten kommer att bli akut och det kan leda till väpnade konflikter.

Vanligare med värmeböljor

I Sverige har vi ett bekvämare läge än många andra länder. Vi kommer inte märka av klimatförändringarna på samma sätt som i andra länder på sydligare breddgrader. Men även här kommer man kunna se skillnader inom 50 år.

- Det kommer bli kortare och mildare vintrar som blir snöfattiga. Somrarna blir längre och varmare, värmeböljorna blir allt vanligare. Våren kommer tidigare och hösten kommer senare. I Sydeuropa kommer det bli mycket varmt under somrarna längre fram. Invandringen kommer öka drastiskt på grund av de extrema temperaturerna. Vi kan i framtiden vänta oss säkert 100 000 flyktingar per år från dessa länder.

Fakta/Pär Holmgren:

Niclas, 9: Jag cyklar till skolan

Susanna Vidlund

Följ ämnen i artikeln