”Så försöker Assad lura västvärlden”

Publicerad 2013-09-13

Samtidigt som Syrien tycks vika sig för amerikanska hot har syriska elitstyrkor har fått i uppgift att sprida ut regimens lager av kemvapen över landet.

Syftet: att göra det svårare för USA att spåra dem, skriver tidningen Wall Street Journal.

På torsdagen bekräftade Syriens president Bashar al-Assad att landet kommer att överlämna sina kemvapen. Detta efter att Ryssland lagt fram ett förslag på hur ett överlämnade skulle gå till.

Men samtidigt som förhandlingarna pågår så gör Syrien allt för att försvåra för USA och dess allierade att övervaka och spåra landets kemvapenlager, skriver Wall Street Journal.

Elitstyrkor har flyttat giftgas och ammunition till upp till 50 olika ställen runt om i Syrien, skriver tidningen. Processen ska ha påbörjats redan för ett år sedan.

Israeliska och amerikanska underrättelsetjänster säger sig dock veta var majoriteten av alla vapen befinner sig, uppger tidningen.

– Fast vi vet mycket mindre än vi gjorde för sex månader sedan, säger en säkerhetskälla.

USA skeptiska

USA har tidigare sagt att Assad måste ge upp sina kemiska vapen – annars hotas man av krig. Assads besked under torsdagen mottogs med skepsis av USA:s utrikesminister John Kerry.

– Orden från den syriska regimen är helt enkelt inte tillräckliga, sa han.

På torsdagskvällen gjorde Syrien ytterligare ett försök för att blidka stormakterna. Enligt nyhetsbyrån Reuters lämnade FN-ambassadören Bashar Ja'fari in dokument för att ansluta sig till den internationella konventionen om kemiska vapen - som innebär att landet måste göra sig av med hela sitt lager av kemiska massförstörelsevapen.

Enligt AP innehar Syrien uppskattningsvis 1 000 ton kemiska stridsmedel.