Stödet för SD inför EU-valet inte påverkat alls av Kalla Faktas avslöjande

Uppdaterad 2024-06-14 10.16 | Publicerad 2024-05-23

M ökar och S backar i den senaste väljarbarometern från Aftonbladet/Demoskop.

För SD är stödet oförändrat trots avslöjandet om användning av anonyma konton.

– Det har inte gett någon som helst tydlig effekt på väljarstödet, säger Johan Martinsson, opinionschef på Demoskop.

Frågan som ställdes i Aftonbladet/Demoskops väljarbarometer var: ”Vilket parti skulle du rösta på om det var val till EU-parlamentet i dag?”

Mätningen visar att Moderaterna (M) är det parti som ökar mest. De går framåt med 1,2 procent sedan den senaste mätningen i början av maj och ligger nu på 18,5 procent. Socialdemokraterna tappar i stället ungefär lika mycket som moderaterna ökat och ligger nu på 27,5 procent.

Den näst största ökningen gör Miljöpartiet (MP) – från 9,2 till 9,8 procent.

Enligt opinionschefen Johan Martinsson kan MP:s ökning, och att S backar, förklaras med den politiska dagordningen och vilka frågor som brukar stå i centrum inför EU-valen.

– De frågor som står i centrum så som kriminalitet och migration gynnar till exempel M och SD. Men generellt brukar det också inför EU-valen vara mer fokus på miljö, klimat, internationellt samarbete och mindre fokus på sjukvård och skola. Det gynnar MP.

Trots det ser det ut som att S sannolikt kommer göra ett bättre resultat än vad de gjorde det förra EU-valet.

Stödet för SD oförändrat inför EU-valet

Något av det viktigaste att notera i väljarbarometern enligt Johan Martinsson är att SD inte påverkats något sedan förra mätningen. De ligger kvar på 19,9 procent.

– Det är lite överraskande. Trots att vi här fångar in hela perioden från Kalla faktas publicering och de efterföljande diskussionerna verkligen tog fart. Men nej, det finns inga tecken på att det har påverkat väljarnas sympatier inför EU-valet.

Han förklarar att de även analyserat kortare perioder under mättiden, i femdagarsintervaller, för att se om det har funnits mer kortsiktiga rörelser. Svaret är att även på kortare tidsperioder händer inte mycket.

Jimmie Åkesson på torgmöte i Umeå förra veckan.

– Vi hade ändå kanske väntat oss att se någon negativ effekt för SD:s stöd, men att det skulle vara övergående längre fram, säger Johan Martinsson.

– Det finns många tidigare studier som visar att sådana här skandaler mest brukar påverka motståndarnas inställning. De som redan är negativt inställda blir mer negativa. Men de som är övertygade SD:are bryr sig inte så mycket om detta och det har vi sett flera exempel på tidigare.

”Skulle kunna skada SD”

Johan Martinsson menar att avslöjandet ändå kan ge någon effekt som vi inte ser ännu.

– Det skulle kunna påverka potentiella SD-väljare som ännu inte börjat rösta på dem, men som tycker om deras politik. Vi vet inte med säkerhet, men det skulle kunna skada SD på sikt för att de möjligen kan uppfattas som mindre rumsrena igen och det skulle kunna begränsa deras möjligheter att växa ytterligare.

Johan Martinsson, opinionschef Demoskop.

KD och L tappar

Övriga förändringar är tämligen små, men L och KD tappar något berättar opinionschefen.

– Kanske inte mycket i procentenheter, men för små partier på gränsen kan dessa väljare betyda mycket. Trots det stora antalet svarande är förändringarna så små att de inte kan anses särskilt säkra, säger Johan Martinsson.


 Gör Aftonbladets valkompass för EU-valet 2024


Johan Pehrsons L backar i Demoskops mätning.

En del KD-väljare har gått över till Folklistan men Johan Martinsson menar att det kan röra på sig mycket hela vägen fram till sista veckan innan valet.

– Väljare som tänkt rösta på ett parti som inte finns i parlamentet i dag kan i sista stund gå tillbaka till de mer etablerade partierna om det visar sig att det inte finns potential att komma över spärren.

Kristdemokraterna och Ebba Busch tappar väljare till Folklistan.