Assad: Vi lämnar över kemvapen

Publicerad 2013-09-12

Lämna över era kemiska vapen.

Det kräver USA av den syriska regimen, något som skulle kunna avstyra en amerikansk attack mot landet.

Nu verkar al-Assad ha vikt sig för kravet.

Syriens president Bashar al-Assad bekräftar i en intervju med ryska tv-kanalen Rossija 24 att Syrien avser överlämna sina kemiska vapen. Det skriver TT.

Men det är på grund av Rysslands förslag, inte på grund av amerikanska hot, säger al-Assad.

al-Assads ord möts dock med skepsis från den syriska exiloppositionen. Syriska oppositionsalliansen, den största oppositionella paraplygruppen, har länge varit misstänksam mot regimen och avfärdar det ryska initiativet som ett förhalningsförsök.

– Vad vi ser en taktik för att försena – en ploj för att undvika militärt ingripande, säger alliansens talesman Louay Safi i telefon till TT från Turkiet.

– Ryssland har länge försökt försvara den här hemska regimen.

"Ansvariga måste ställas till svars"

Enligt oppositionsalliansen räcker det inte med att kemvapen överlämnas. De ansvariga måste ställas till svars, säger Safi som pekar ut regimen som skyldig.

– De här personerna måste ställas inför rätta. Man ska inte bara kunna beordra användningen av kemiska vapen mot civila hur som helst, säger han.

al-Assad uppger också att "relevanta dokument" ska skickas till FN som underlag för en kommande överenskommelse, enligt de delar av tv-intervjun som har kommit till allmänhetens kännedom.

Det är oklart när intervjun gjordes men enligt den ryska tv-kanalen kommer den snart att sändas i sin helhet, uppger AFP.

Texten uppdateras

TT/Aftonbladet