Världens länder samlas på klimatmöte

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-12-07

Världens länder samlas nu i Köpenhamn på FN:s klimatkonferens.

Målet är att bli ense om åtgärder för att bromsa den globala uppvärmningen.

Priset för en succé kan bli 200 miljarder dollar per år, menar en bedömare.

Efter öppningsceremonin klockan 10 på förmiddagen startar maratonförhandlingarna mellan företrädare för 192 länder. De är piskade att få fram ett utkast till en överenskommelse som kan bromsa utsläpp av växthusgaser som beskylls för att ligga bakom uppvärmningen och klimatförändringar.

Förhandlarna måste också bli ense om stöd till fattiga länder som också är värst utsatta för klimatförändringar – från torka till översvämningar och kraftiga oväder samt stigande havsnivåer.

Obama kommer

Senare kommer världens ledare att dyka upp på konferensen, bland dem USA:s president Barack Obama, Kinas premiärminister Wen Jibao, Indiens premiärminister Manmohan Singh och Brasiliens president Luiz Inacio Lula da Silva. EU:s ledare, anförda av det svenska ordförandeskapet, kommer också att dyka upp på konferensens klimax den 18 december.

Deras mål är att skriva under en överenskommelse där riktlinjerna slås fast. Ytterligare förhandlingar vidtar 2010 för att finslipa detaljer, fylla i luckor med siktet att få det nya fördraget att börja gälla i slutet av 2012.

– Förhandlarna har nu den tydligaste signalen någonsin från världens ledare att utarbeta hållbara förslag för att införa snabba åtgärder, sade Yvo de Boer, chef för arbetet med FN:s ramverkskonvention om klimatförändringar (UNFCCC).

– Aldrig tidigare under 17 års klimatförhandlande har så många olika länder givit så många tydliga löften tillsammans.

de Boer menade att Köpenhamnsmötet redan är en vändpunkt för det internationella klimatarbetet, även om det finns fler steg på vägen som måste tas.

Ilska hos fattiga

Analytiker anser att det är svårt att sia om resultatet av konferensen. Gapet är stort mellan utvecklingsländernas krav och de rika ländernas vilja att samtidigt gräva djupt efter pengar till bistånd och begränsa de egna koldioxidutsläppen.

Antonio Hill på brittiska biståndsorganisationen Oxfam tror att ilska och misstänksamhet i fattiga länder kan blidkas med hjälp av bistånd. Utvecklingsländer behöver resurser bland annat för att kunna minska beroende av kol och olja som bidrar till utsläpp av växthusgaser.

– Priset för en framgång i Köpenhamn är 200 miljarder dollar (per år), lyder Hills bedömning.

– Vi behöver se den siffran gnistra i julljuset i slutet av mötet. Det är småpengar i jämförelse med de 8 400 miljarder dollar vi satsat på att rädda banker, till han.

Bella Center i Köpenhamn, där klimatförhandlingarna sker, har förklarats som FN-område under mötet. Omkring 34 000 delegater, journalister och observatörer från gräsrotsorganisationer hade registrerat sig för att delta i samtalen, men bara 15 000 av dessa släpps in på grund av säkerhetsföreskrifterna.

Dansk polis utfärdade i helgen en varning att den kommer att agera kraftfullt för att slå ned våldsamma protester. Mer än hälften av landets poliser är kommenderade till Köpenhamn för att tjänstgöra under de tolv dagarna som mötet pågår.

Följ klimatmötet på Twitter Sverige och världen twittrar om Köpenhamnskonferensen.

TT-AFP

Följ ämnen i artikeln