Vattenfalls skitiga byk

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-12-02

Kallar sig klimatkramare – men lobbar mot skärpta miljökrav

Vattenfalls koncernchef Lars G Josefsson framställer sig som klimatkramare.

–?Vi tar ledningen i kampen mot klimatförändringen, hävdade han förra året.

I verkligheten har Josefsson hindrat att världens farligaste klimatgas förbjuds, och tryckt på för att slippa tuffa krav på kolkraftverk.

Vattenfall är mästare på grönmålning – att dölja smutsig verksamhet genom att måla den grön. Det brukar kallas ”greenwashing” på engelska.

Ett exempel: Hösten 2008 drog bolaget igång kampanjen Klimatmanifestet. I dag har omkring 250?000 européer skrivit under uppropet, som kräver ett globalt pris på koldioxidutsläpp, stöd för utveckling av klimatvänlig teknik och klimatkrav på produkter.

Utåt agerar Vattenfall alltså som klimatkämpar. Men i Bryssels korridorer låter det annorlunda.

Farligaste klimatgasen

Världens farligaste klimatgas heter svavelhexafluorid. Den driver på jordens uppvärmning 22?200 gånger kraftfullare än koldioxid.

När politiker i EU-parlamentet 2006 försökte förbjuda användningen av svavelhexafluorid i högspänningsledningar gick Vattenfall till motattack.

–?Vattenfall skickade lobbybrev till mig och andra i parlamentets miljöutskott. De skrev att ”gasen är viktig, förbjud den inte”, berättar EU-parlamentarikern Carl Schlyter (MP).

Vattenfalls och andra kraftbolags argument gick hem, gasen förbjöds inte. Den används fortfarande för att släcka ljusbågar i högspänningsbrytare.

Roger Lindmark på Vattenfall Eldistribution säger:

–?Vi ser gärna att man tar bort den med tiden, att man ger leverantörerna av högspännings­ledningar skarpa regler att möta i framtiden.

I våras tog Vattenfalls koncernchef strid igen. Då ville många EU-parlamentariker skärpa kraven på europeiska kolkraftverk, så att de inte får släppa ut mer än 350 gram koldioxid per kilowattimme.

–?De effektiva gaskombikraftverken skulle klara det men inte vanliga kolkraftverk. Det var ett sätt att få stopp på den utbyggnad av kolkraftverk som pågår, säger förre EU-parlamentarikern Anders Wijkman (KD).

Gick på offensiven

Men de europeiska kraftbolagens branschorganisation Eurelectric, där Lars G Josefsson är ordförande, gick på offensiven. De ville inte ha någon koldioxidskärpning, med hänvisning till att EU:s utsläppshandel med koldioxid redan reglerar kraftverkens verksamhet. Eurelectric hävdade att det handlade om dubbel lagstiftning, vilket de inte accepterade.

Lagförslaget föll. Wijkman var inte förvånad över Vattenfallchefens kraftiga motstånd:

–?Jag var besviken, men förstod det. Det var logiskt mot bakgrund av hur beroende de är av kol.

Det var inte första gången EU-parlamentet försökte införa tak för hur mycket kolkraftverken släpper ut. Ett tidigare försök 2008 bemöttes så här av Josefssons Eurelectric:

–?Vi understryker att det inte är möjligt att nå gränsen 500 gram koldioxid per kilowattimme till 2015.

Bygger nytt kolkraftverk

Men det är inte bara i Bryssel som Vattenfall agerar mot EU:s miljölagar.

Bolaget bygger just nu det stora, nya kolkraftverket Moorburg i Hamburg. Hamburgs tidigare politiska styre uppmuntrade Vattenfall att storsatsa på kraftverket. Efter valet 2008 fick partiet De gröna makten att besluta om kylvattensystemet.

När De gröna drev igenom att Vattenfall måste installera ett mer naturvänligt kylvattensystem i enlighet med EU:s vattendirektiv begärde kraftbolaget 14,5 miljarder kronor i skadestånd.

Vattenfall ansåg att det var ett avtalsbrott. I mars i år drog bolaget den tyska staten inför ICSID, ett internationellt organ i Washington som löser tvister mellan länder och investerare.

Vattenfalls krav till ICSID var väldigt enkelt:

–?Beordra Tyskland att betala ungefär 1,4 miljarder euro till Vattenfall.

Klimatrådgivare i FN

Ett agerande som har väckt förvåning i EU-parlamentet:

–?Vattenfalls koncernchef Lars G Josefsson är klimatrådgivare till FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon. Det är väldigt märkligt att ett sådant företag går vidare med klagomål till ICSID, säger Rebecca Harms, ledare för De gröna i EU-parlamentet.

De senaste veckorna har verkligheten hunnit ikapp Lars G Josefsson. Under hans ledning har Vattenfall hårdsatsat på kol- och kärnkraftsinköp, och det är i dag Europas femte största elbolag. Men regeringen ansåg att Lars G Josefsson var för självsvåldig och bytte ut honom mot Öystein Löseth, som tillträder snart.

Återstår att se om han ändrar Vattenfalls inriktning.

Löseth framstod inte som någon klimatkramare, när han i mars intervjuades av norska tidningen Teknisk Ukeblad. Då slog han fast att energiförsörjningen går före klimatproblemet:

–?Som jag ser det är elförsörjningssäkerheten viktigare.

Följ ämnen i artikeln