Räknade fel – registrerade fler röster än berättigade

Emma Forsberg

Publicerad 2022-09-15

I valdistriktet Tullingeskog i Botkyrka har det inkommit fler räknade röster än antalet röstberättigade.

– Jag har ingen idé vad det kan vara, säger valnämndes ordförande Lars-Göran Liljedahl.

I valdistriktet Tullingeskog i Botkyrka kommun låg det preliminära valdeltagandet på nästan 108 %. I distriktet har nu 1144 röster räknats i riksdagsvalet - men de har bara 1070 röstberättigade.

– Vi är medvetna om det, men det måste kontrolleras först och det har det inte gjorts än. Så jag har inget svar än, säger Emelie Nyman, presskommunikatör på Länsstyrelsen i Stockholms län.

Även i regionvalet och kommunvalet har fler röster än antalet röstberättigade räknats i distriktet. Men felet är något av ett mysterium för tillfället.

– Vi såg också felet, men allt är lämnat till länsstyrelsen och det är de som gör den slutgiltiga räkningen, säger Lars-Göran Liljedahl (S), ordförande för Valnämnden i Botkyrka.

Han fortsätter:

– Jag har ingen idé vad det kan vara. Om det är felräkning på något, eller var felet ligget. Men det är upp till länsstyrelsen att avgöra vad det kan bli för konsekvenser om de konstaterar att rösträkningen är fel.

Även Valmyndigheten har upptäckt felet, men till Aftonbladet kunde de endast bekräfta att registrerade röstberättigade i distriktet stämmer.

Valkuvert under rösträkning i Malmö.

Följ ämnen i artikeln