Sprickan mellan SD och regeringen efter tweet om muslimer: ”Gränsen är nådd”

Publicerad 2023-01-23

Den allt mer infekterade relationen till Turkiet sätter press på Ulf Kristerssons regeringsunderlag.

Statsministerns tweet att han känner ”sympati för alla muslimer som blev kränkta” av koranbränningen i helgen har väckt reaktioner i SD-toppen.

I mejl som Aftonbladet tagit del av beskriver Jimmie Åkesson statsministerns tweet som ”rent krypande för diktaturvurmande islamism”.

Koranbränningen utanför Turkiets ambassad i Stockholm i lördags väckte ilska i Turkiet där folkmassor demonstrerade och brände svenska flaggan.

I ett försök att dämpa reaktionerna twittrade statsminister Ulf Kristersson på kontot ”SwedishPM” att:

”Yttrandefrihet är en grundläggande del av demokratin. Men det som är lagligt är inte nödvändigtvis lämpligt”.

”Att bränna böcker som är heliga för många är en djupt respektlös handling. Jag vill uttrycka min sympati för alla muslimer som är kränkta av det som har hänt i Stockholm i dag”.

”Undfallenhet”

Statsministerns beskrivning har väckt reaktioner i Sverigedemokraternas ledning, visar mejlkonversationer mellan riksdagen och regeringskansliet som Aftonbladet tagit del av.

Av mejlen framgår att Jimmie Åkessons närmaste man, stabschefen Linus Bylund, i helgen föreslog flera skarpa skrivning som skulle läggas ut på sociala medier där Jimmie Åkesson fördömer Ulf Kristerssons tweet.

Bland de föreslagna skrivningarna i Jimmie Åkessons namn finns formuleringar som den här:

Jag kommer att ta upp detta utspel med statsministern och meddela hur jag och Sverigedemokraterna ser på den här typen av undfallenhet gentemot islamistiska krafter, i och utanför Sverige.”

I ett mejlsvar från Jimmie Åkesson själv skriver partiledaren att han är upprörd över tweeten och menar att ”gränsen är nådd”.

”Vi ska såklart inte ägna oss åt att bråka i onödan eller söka medial effekt om det sätter svenska intressen på spel, men det finns absolut en gräns för när sans och balans i debatten övergår till rent krypande för diktaturvurmande islamism och 'förståelse' för islamister som bosatt sig i Sverige och inte respekterar de mest grundläggande principerna för vårt samhälle. Min känsla är att den gränsen är nådd i och med denna, till synes panikartade, reaktion från regeringen.”, skriver Jimmie Åkesson.

”Yttrandefriheten är helig”

Aftonbladet har sökt Sverigedemokraterna för kommentarer om mejltråden och presschefen Oskar Cavalli-Björkman svarar skriftligt:

”Jag kan bekräfta att det förts sådana diskussioner. Det återstår att se om det publiceras något på sociala medier eller ej. Eftersom du bevisligen tagit del av detta redan så känns ett inlägg i den andemeningen lite passé. I övrigt tackar jag nej till att kommentera saken ytterligare.”

Senare under måndagen publicerades ett uttalande i linje med mejlens innehåll på Jimmie Åkessons Facebook-sida.

Även stabschefen Linus Bylund bekräftar mejlens äkthet och uttrycker irritation över Ulf Kristerssons tweet.

– Problemet med den här tweeten är att det är en signal att vi i Sverige tycker det är fullt rimligt med inställningen att man ska bli kränkt över att man eldar en bok och det är ju inte rimligt över huvud taget.

Är det här Sverigedemokraternas nya tonläge mot regeringen?

– Det här tonläget tror jag inte någon som känner Sverigedemokraterna blir förvånad över, att vi tycker att yttrandefriheten är helig och demokratin i Sverige är helig, vi kompromissar inte med den.

Vad betyder det i praktiken att gränsen är nådd?

– Det vet jag faktiskt inte, det väntar jag med att svara på, det här är en intern diskussion.