Kristersson efter koranilskan: ”Vill uttrycka min sympati”

Publicerad 2023-01-22

En svensk flagga eldades upp.

Rasmus Paludan brände en koran och demonstranter i Istanbul eldade upp en svensk flagga.

Kaoset var i full gång.

Oroligheterna fick Ulf Kristersson att ”uttrycka sin sympati” för alla muslimer som tagit illa vid sig.

Stram kurs-ledaren Rasmus Paludans koranbränning i närheten av Turkiets ambassad i Stockholm på lördagen fick den effekt många väntat sig.

Rasmus Paludan med en rykande Koran i Stockholm under lördagen.

Under kvällen samlades ilskna människor utanför Sveriges ambassad i Ankara. I Istanbul demonstrerade en grupp mot Paludans tillstånd att bränna en koran.

Bland annat eldade den arga gruppen upp en svensk flagga.

Kristersson tycker det är respektlöst

Statsminister Ulf Kristersson skrev sent under lördagskvällen på Twitter med anledning av Rasmus Paludans koranbränning och de efterföljande oroligheterna i Turkiet.

Han vill där ”uttrycka sin sympati för alla muslimer som tagit illa vid sig av det som har hänt i Stockholm idag”.

Kristersson skriver också att yttrandefrihet är en grundläggande del i en demokrati, men att det som är lagligt inte behöver vara lämpligt.

”Att bränna böcker som är heliga för många är en djupt respektlös handling”, skriver den svenske statsministern.

Tidigare under lördagen skrev utrikesminister Tobias Billström på Twitter att ”islamofobiska provokationer är bedrövliga”.

”Sverige har en långtgående yttrandefrihet, men det innebär inte att den svenska regeringen, eller jag själv, stöder de åsikter som framförs”, skrev Billström.

Under kvällen har det varit oroligt utanför Sverige konsulat i Istanbul.

Flera länder fördömer

Det turkiska utrikesdepartementet svarade på koranbränningen i hårda ordalag.

”Vi fördömer på starkast möjliga sätt denna avskyvärda attack mot vår heliga bok. Att tillåta denna antiislamska handling, som ger sig på muslimer och förolämpar våra heliga värderingar, med yttrandefrihet som täckmantel är fullständigt oacceptabelt”, uppger man enligt Reuters.

Flera länder i arabvärlden gav sig också in i bråket. Saudiarabien, Jordanien och Kuwait fördömde alla koranbränningen i officiella uttalanden.

Redan på lördagsmorgonen kom beskedet att försvarsministermötet mellan Pål Jonson och hans turkiske motsvarighet Hulusi Akar flyttas på framtiden. De skulle egentligen ha mötts i Ankara den 27 januari.

ANNONS