Regeringen är livrädd för att klanta till det

Därför säger Ulf Kristersson konstiga saker

Statsminister Ulf Kristersson (M) tog i så han sprack i sitt fördömande av dem som hängde en docka föreställande Turkiets president Erdogan. Dockan placerades uppochner i en lyktstolpe utanför Stadshuset.

”Jag ser mycket allvarligt på det som hänt. Det är extremt allvarligt. Det är ägnat som ett sabotage mot den svenska Nato-ansökan”, sade statsministern.

Det är hårda ord. Det är djupt allvarliga ord. Kanske hårdare och allvarligare än situationen krävde. Det handlade trots allt inte om mer än en osmaklig demonstration utan slagord i en del av Stockholms city där folkmassorna inte trängs.

Men Kristersson tog alltså i från tårna.

”Moderaterna slåss för en positiv historieskrivning. Att de tog Sverige ur mellanmjölkens land och för all framtid parkerade oss i det demokratiska väst.”

 

Regeringen har, precis som alla regeringar, en rad problem att hantera. De två mest akuta rör ekonomin och Sveriges yttre säkerhet, läs Nato-ansökan,

Ekonomin väntas vara på väg in i en lågkonjunktur. Priserna ökar mer än på flera decennier, räntan går upp, arbetslösheten tros gå samma väg.

Oroande, självklart. Men för att hantera en ekonomi i obalans finns regler. Gör man si händer så. Gör man det kan man vänta sig att effekten blir den.

I den frågan kan regeringen alltså med viss rätt känna att de har någorlunda fast mark under fötterna. Värre är det med ansökan om medlemskap i Nato. Där befinner sig Sverige i okänd, lömsk terräng och regeringen är livrädd.

Moderaterna har länge pläderat för att Sverige ska gå med i Nato. De har hånat Socialdemokraterna för att de inte var av samma åsikt förrän Ryssland på nytt anföll Ukraina förra året.

 

I moderata skräckfilmer är intrigen given. Genom oskicklighet spelar partiet bort Sveriges chanser att bli medlem i Nato under överskådlig tid. Det katastrofala nederlaget är dessutom omöjligt att skylla på någon annan.

Det får helt enkelt inte hända. Det är Ulf Kristerssons bergfasta inställning. Därav reaktionen på Erdogandockan.

Ett annat skäl till regeringens ängslan är Finland. Sverige ansökte om medlemskap i Nato för att Finland gjorde det. Skuldra vid skuldra skulle broderfolken träda in i den nordatlantiska försvarsalliansen.

Men Sverige har i förhållande till Finland utvecklat sig till ett släpankare, en blytung fotboja. Utan oss hade de förmodligen redan varit medlemmar.

Moderaterna slåss för en positiv historieskrivning. Att de tog Sverige ur mellanmjölkens land och för all framtid parkerade oss i det demokratiska väst. På avstånd från autokratins Ryssland med smak för att svälja andra länder.

Där har ni förklaringen till att Kristersson är nervös och utrycker sig konstigt. Pressen är stor liksom risken att göra fel.

 

Fem viktiga saker som händer i veckan

1. Årets längsta månad

Nästa måndag tar den slut, det som brukar kallas årets längsta månad. Det vill säga tiden fram till utbetalningen av januari månadslön, något som för de flesta äger rum den 25:e. Räkna med en hel del erbjudanden nu när handlarna vet att pengar slutligen rinner till i våra plånböcker.

2. Gråa Sverige tar emot

Det första informella ministermötet under det svenska ordförandeskapet hålls på onsdag i den ocharmiga Arlandastaden nära flygplatsen med samma namn. Träffas gör inrikes- och justitieministrarna och värd för tillställningen är justitieminister Gunnar Strömmer (M).

3. Inspektion av ekonomin

Vi är alla beroende av företagen, som arbetsgivare, exportörer, förnyare med mera. Nu kommer delårsrapporterna från fjärde kvartalet och vi får en bild av hur storföretagen mår. Just på torsdag kommer rapporter från giganter som bl a Telia, SEB och Volvo. Börsen lär röra på sig.

4. Busch frågas ut

På fredag är det en rad interpellationsdebatter i riksdagen med energiminister Ebba Busch. Elstödet är superhett bland de ämnen som ska avhandlas. I en interpellationsdebatt deltar inte bara den som ställt frågan till statsrådet. Även andra riksdagsledamöter kan haka på om de vill.

5. Förintelsens minnesdag

På fredag är det dags för årets upplaga av den internationella högtidsdagen till minne av Förintelsens offer. Det är då på dagen 78 år sedan de allierade befriade förintelselägret Auschwitz i dagens Polen från nazisterna. Kronprinsessan deltar i en ceremoni i Eric Ericssonhallen.

Veckans citat

”Det blir ännu en blodig vår”.

Albert Aronsson, säkerhetspolitisk analytiker, FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut)

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.