Westerberg nobbar Liberalerna - röstar på Centern

Publicerad 2022-08-31

Bengt Westerberg.

Bengt Westerberg vänder Liberalerna ryggen.

I årets val röstar han på Centern.

– Partiets strategival inför det här valet har fått mig att ändra ståndpunkt, säger den före detta partiledaren.

Bengt Westerberg, 79, har varit öppet kritisk till Nyamko Sabunis och Johan Pehrsons ambition att samarbeta med Sverigedemokraterna.

– När man alltid har stöttat ett parti och ska byta är det inte så lätt att veta vad man ska rösta på. Jag har tvekat mellan S, MP och C, så det har inte varit enkelt. Men jag har beslutat mig för att rösta på Centern i riksdagsvalet, säger Westerberg till Liberal debatt.
Han har aldrig tidigare tvekat om hur han skulle rösta.

– Jag har i hela mitt liv röstat på Folkpartiet/Liberalerna, och jag har ju också under en tid lett partiet, men partiets strategival inför det här valet har fått mig att ändra ståndpunkt. Det är den här gången inte möjligt för mig att rösta på Liberalerna, säger han.

Annorlunda i kommunvalet

Bengt Westerberg understryker att han kommer att rösta på L i kommunalvalet.

– Jag röstar med stor entusiasm på Jan Jönsson (L), han är en sann socialliberal.
Den minnesgode kommer ihåg att Bengt Westerberg under valkampanjen 1991 sa att han inte ville sitta i en regering som var beroende av Ny demokratis stöd, på grund av deras främlingsfientliga budskap. När valresultatet kom fick Ny demokrati sju procent av rösterna, 25 mandat.

De fyra borgerliga partiledarna hade tagit plats i SVT:s valsoffa när Ian Wachtmeister och Bert Karlsson anlände. När Wachtmeister hälsade på de andra partiledarna fick Westerberg nog och lämnade tv-studion.

– Jag såg ganska tidigt vad de var ute efter och hörde undertonerna i det de höll på med. Det var ett främlingsfientligt parti, sa han i en intervju med Dagens samhälle.
2011 utnämndes Bengt Westerberg till särskild utredare av främlingsfientligheten i Sverige. I rapporten föreslogs att 650 miljoner skulle få till utbildning av lärare i kampen mot främlingsfientlighet.

Bengt Westerberg var partiledare för Folkpartiet 1983–1995. Partiet bytte namn till Liberalerna 2015.

Annie Lööf.