Klimataktivisten Ida, 24, om historiska beskedet i Europadomstolen

”Tydlig signal mot Sveriges katastrofala klimatpolitik”

Publicerad 2024-04-10

Domen föll efter att 2 000 kvinnliga pensionärer stämt den schweiziska regeringen.

Hundratals unga aktivister har stämt svenska staten för en ”olaglig klimatpolitik”.

Nu har Schweiz fällts i en historisk klimatdom.

– De understryker att det ska finnas en rättvisa mellan generationerna. Unga ska inte behöva ta särskilt ansvar för klimatkrisen, säger Ida Edling, jurist och talesperson för aktivistgruppen Aurora.

Schweiz klimatpolitik är olaglig – och kan kränka mänskliga rättigheter.

Det har Europadomstolen beslutat på tisdagen. Domen föll efter att omkring 2 000 kvinnliga pensionärer stämt den schweiziska regeringen.

Bland annat menar klimatpensionärerna att de riskerar att dö på grund av värmeböljor – och att regeringen inte gjort tillräckligt för att hantera klimatkrisen.

– Det här är första gången som Europadomstolen fastlår att

EuropakonventionenDen europeiska konventionen handlar om att skydda mänskliga rättigheterna. kan tillämpas på klimatförändringarna. Domen är viktigt för den större diskussion i världen eftersom den bekräftar kopplingen mellan klimatförändringarna och mänskliga rättigheter, säger Jonas Ebbesson, som är professor i miljörätt vid Stockholms Universitet.

Klimataktivisten Ida Edling.

Svenska klimataktivisten: En seger

För två år sedan stämde Aurora – ett nätverk med unga klimataktivister – den svenska staten.

De menar att Sverige, precis som i Schweiz, brustit i sin klimatpolitik. Nu hoppas Aurora-aktivisterna att domen i Europadomstolen kan ha betydelse även på svensk mark.

Det säger Ida Edling, 24, som är jurist och talesperson för Aurora.

Hur känns det efter domen som fällde Schweiz?

– Den här domen är en historisk seger för hela den europeiska befolkningens möjligheter att få sina mänskliga rättigheter uppfyllda.

Hur tror du att domen kommer påverka klimatpolitiken här hemma i Sverige?

– Den skickar en väldigt tydlig signal till alla stater som påverkas av Europakonventionen, att de måste bli bättre. Det är en tydlig signal mot Sveriges katastrofala klimatpolitik.

Ida Edling säger att Aurora hoppas kunna använda domen i sitt fall mot svenska staten.

Hur då?

– Bland annat kan vi använda expertutlåtanden från domen. Europadomstolen understryker att klimatkrisen är allvarlig och att stater inte gör tillräckligt för att förhindra den, säger hon och fortsätter:

– I domen understryker man även att det ska finnas en rättvisa mellan generationerna. Unga ska inte behöva ta särskilt ansvar för klimatkrisen. Domen bekräftar mycket av det vi redan visste.

Vad är din förhoppning framåt?

– Det här är en seger, men det betyder inte att vi kan luta oss tillbaka. Alla måste agera nu för att rädda oss från klimatkrisen.

På tisdagen föll domen i Europadomstolen.

”Viktigaste domen för Sverige”

Under tisdagen hanterade Europadomstolen två andra stämningsansökningar – men som båda

ogilladesDet innebär att frågan prövats av en domstol som kommit fram till att bevisningen inte varit tillräcklig för en fällande dom eller att den handling som stämningen gäller inte är brottslig..

Men Jonas Ebbesson menar att den vikigaste domen för Sverige rörde de 2 000 pensionärerna som stämde Schweiz.

– Hade domstolen mot förmodan avslagit fallet med pensionärerna så hade det varit slutet för Auroramålet i Sverige. Nu bekräftar domstolen att den svenska processen kan fortgå. Men det innebär inte att Aurora helt självklart kommer att vinna sitt fall, säger han.