Avskyn växer mot Netanyahu – protester utanför bostaden

Publicerad 2023-12-30

Israels premiärminister flaggar för att kriget mot Hamas kommer pågå i många månader.

Samtidigt växer avskyn mot honom efter misslyckandena 7 oktober, enligt experter.

– Jag kommer inte att avgå, säger Benjamin Netanyahu på en pressträff.

Följ ämnen
Israel

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu höll en tv-sänd presskonferens efter den blodiga dagen på Gazaremsan där nästan 200 människor mist livet, enligt Reuters.

Netanyahu uppgav att ett slut på konflikten inte finns i sikte utan att striderna kommer att pågå ”tills Gaza inte längre utgör ett hot”.

– Kriget kommer att pågå i flera månader. Tills Hamas eliminerats och gisslan är tillbaka i Israel, säger han.

Missnöjet mot premiärministern har växt under året efter den frampressade rättsreformen som ska ge mer makt åt parlamentet – men även de militära misslyckandena 7 oktober när Hamas gick till oväntad attack och 1 200 människor dog har påverkat opinionen, enligt experter.

Haaretz skribent Yossi Pour skriver i en analys att krig brukar förena folk och regeringar, men att Gazakriget bara gjort att folk avskyr Netanyahu än mer.

Protest utanför Netanyahus hus

Tusentals människor har samlats utanför premiärministerns hus i Caesarea, Haifa, för att kräva hans avgång.

På en fråga under presskonferensen bemöter Netanyahu kritiken:

– Jag kommer inte att avgå. Det enda jag kommer att avgå ifrån är Hamas. Det är det jag sysslar med, säger han enligt Times of Israel.

– Den stora utredningen av misslyckandena den 7 oktober kommer att äga rum först i slutet av striderna, även om vissa lärdomar redan dragits.

New York Times undersökning visar att de israeliska trupperna var oorganiserade, underbemannade och förlitade sig för mycket på sociala medier. Någon plan för en stor Hamas-invasion fanns inte, skriver tidningen.

– Det fanns ingen försvarsplan för en överraskningsattack som den vi såg 7 oktober, säger brigadgeneral Amir Avivi till New York Times.

Protester i Tel Aviv under lördagskvällen.