SD kraftigt framåt – S och M tappar

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2013-12-04

Sverigedemokraterna når en ny rekordnivå i den stora mätningen från Statistiska Centralbyrån.

Partiet går fram med 1,6 procentenheter och får stöd av 9,3 procent.

– SD brukar ligga lågt i SCB-mätningen, så de har störst anledning att vara glada i dag, säger den S-märkta statsvetaren Ulf Bjereld vid Göteborgs universitet.

Klockan 9.30 i dag presenterades den stora mätningen från SCB, som görs två gånger per år och visar svenskarnas partisympatier. Mätningen visar på en kraftig uppgång för Sverigedemokraterna som hamnar på 9,3 procent, den högsta siffran för partiet i mätningen någonsin. Det glädjer partiledaren Jimmie Åkesson:

– Vi har ökat stabilt under en längre tid och det gör ju att detta inte var någon större överraskning, men det är likväl mycket glädjande naturligtvis, säger han.

SD-ledaren passar också på att ge en känga till S-ledaren Stefan Löfven.

– Att S fortfarande har så stort förtroende trots avsaknad av tydliga svar om samarbete med de mer extrema V och MP är oroande och visar tyvärr att många väljare är illa insatta i vad partierna vill. Därför kommer vi att aktivt söka upp Löfvens väljare och presentera ett mer förnuftigt och tydligt alternativ, säger Åkesson.

Både S och M backar

Samtidigt fortsätter alliansregeringen att tappa i stöd. De fyra partierna har nu bara stöd av 39,7 procent. Moderaterna backar med 1,4 procentenheter och får stöd av 25,5 procent. Goda nyheter för alliansen är dock att alla partier, inklusive C och KD, nu hamnar över riksdagsspärren.

– Det finns två ljus i tunneln i mätningen för Alliansen även om det ser dystert ut. De rödgröna ökar inte och båda småpartierna är över fyraprocentspärren. Det bekräftar den bild vi haft under hösten, säger Ulf Bjereld.

M: Vi vet hur man vänder underlägen

Moderaternas partisekreterare Kent Persson menar att utgångsläget inför valet nästa höst påminner om hur det såg ut inför valet 2010.

– Alliansen har vänt större underlägen än så här. Till det ser vi en väljarkår som är allt mer lättrörlig och allt fler som är osäkra. Det kommer innebära att det är först när vi går in i en valrörelsen som väljarna kommer väga samman bilden och ta ställning. Då är jag övertygad om att vi har en mycket god chans att vända det här, säger han.

Han menar att Allianssamarbetets styrka i tidigare val är en fördel.

– Vi vet hur man vänder underlägen. Vi har också vunnit väljare direkt över blockgränsen i två val i rad. Men vi har också klarat av att vinna de osäkra väljarna. Det gör man genom att kunna beskriva hur man ska kunna genomföra sin politik. Frågan i valrörelsen kommer vara hur jobben ska bli fler och hur man ska ta ansvar för ekonomin, säger Persson.

Rödgrön ledning

Socialdemokraterna backar med 1,3 procentenheter och landar på 34,3. V går svagt uppåt och hamnar på 6,7 och MP går upp med 0,3 procentenheter till 8,8 procent. Totalt samlar de rödgröna 49,8 procent. Skillnaderna mellan blocken är i dag 10,1 procent

– De rödgröna partierna har ett bättre läge inför 2014 års val än de hade inför valet 2010. Då skiljde det 7,5 procentenheter mellan blocken i november 2009. Men om det räcker för valseger vet vi inte, säger Ulf Bjereld.

Partisekreteraren Carin  Jämtin (S) är nöjd över att dagens resultat skulle leda till ett regeringsskifte om det vore val i dag.

– Stefan Löfven skulle bli statsminister. Men för oss som parti så måste vi lyfta mera. Det är ett bevis på att mycket arbete återstår. Men det är bättre att gå in i valrörelsen med ett försprång, säger hon.

”Gäller att man går ut och röstar”

Det finns dock saker hon är orolig för.

– Det är att människor kanske tror att de kan få socialdemokratisk politik utan att rösta på S. Vill man ha det och Stefan Löfven som statsminister efter nästa val då måste man rösta på oss. Det kan upplevas som att det är stor skillnad mellan de två blocken, men tio procentenheter är inte så mycket egentligen. Det gäller att man också går ut och röstar på den statsminister man vill ha och inte tar något för givet, säger Jämtin.

I den förra mätningen, som gjordes i maj 2013, hade den rödgröna oppositionen egen majoritet med 50,5 procent. Allianspartierna samlade då 40,7 procent. SD hamnade på 7,7 procent.

Minskningen i dagens mätning för regeringspartierna är statistiskt säkerställd. Förändringarna för alla partier förutom V och MP är statistiskt säkerställda. Bland "övriga partier" som får 1,3 procent är Feministiskt Initiativ och Piratpartier störst.