Reinfeldt sopsorterar med Arnold i tankarna

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-03-20

Fredrik Reinfeldt chattade om klimathotet och vikten av att spara energi

Fredrik Reinfeldt sorterar soporna med Arnold Schwarzenegger i Kalifornien i tankarna.

- Han är spännande att följa, avslöjar statsministern.

Men till skillnad från Arnie tänker Reinfeldt inte förbjuda glödlampor, avslöjar han i chatten med läsarna.

Reinfeldt har själv bytt till energilampor hemma och sopsorterar och drar ner på värmen.

Fredrik Reinfeldt säger: Hej nu är jag här, nu kan ni börja fråga.

Sjuu säger: Jag röstade på er för att jag ville ha sänkt bensinpris, men så blev inte fallet, jag känner mig lurad.

Fredrik Reinfeldt säger: Hej, bensinpriset har sjunkit - det påverkas mest av andra faktorer.

zorbak säger: Vad tänker du göra för att vi inte skall behöva importera EL? eller är det något Sverige tänker satsa på?

Fredrik Reinfeldt säger: Vi har goda förutsättningar för egen elproduktion. Alliansens energiöverenskommelse öppnar dessutom för ytterligare effektuttag från de svenska kärnkraftsverken.

Peter säger: Hej Statsministern.

Jag står i begrepp att byta min BMW 320 mot en riktigt snål liten miljöbil. Tyvärr så är det svårt att veta vad jag skall satsa på då man i Sverige inte kan enas om vad en miljöbil är! Vore det inte på tiden att man tvingar fram en enhetlig spec så man vet vilka modeller som är vettiga att satsa på!?

Ser fram mot ditt svar!

Mvh

Ptr

Fredrik Reinfeldt säger: Hej, jag tycker du har rätt och det pågår ett sådant arbete. Det är dock ett område där utvecklingen också rör sig snabbt framåt, och det bör man löpande anpassa sig till.

Be_not_Nobody säger: Hejsan Fredrik, hur oroad är du för klimathotet?

Fredrik Reinfeldt säger: Hej, jag tar det på mycket stort allvar och försöker agera som statsminister för att göra vad jag kan för att undanröja hotet.

kim Virsen säger: Tänker du på små saker som att motorbromsa och sådant?

Fredrik Reinfeldt säger: Jag kör inte själv längre, en följd av mitt uppdrag.

Johan säger: hur mycket pengar kommer regeringen lägga ner på klimathoten?

Fredrik Reinfeldt säger: Vi har en klimatmiljard införd i vårt valmanifest, vi återkommer med vad det ska användas till. Vi sätter också av pengar till havsmiljöinsatser, stöd till framväxt av förnyelsebara energikällor och andra miljöåtgärder.

Lindaa säger: Har du någon förebild i miljökampen?

Fredrik Reinfeldt säger: Jag tycker Arnold i Kalifornien är spännande att följa.

Johan säger: Nämn tre saker du skulle vilja få svenska folket att göra som vi faktiskt kan påverka (tex byta ut vanliga glödlampor mot energilampor etc).

Fredrik Reinfeldt säger: Byta bil, glödlampor och bli bättre på att sopsortera.

Jeanette säger: Vad tänker du göra åt det faktum att många villor i äldre bostadsområden fortfarande har gamla oljepannor eller vedpannor som inte är så bra ur förbränningssynpunkt? Många villor från 30-talet har gamla CTC-pannor som knappt håller ihop längre, och detta är inte bra. Vad göra?

Moderator säger: Jeanette säger: Vad tänker du göra åt det faktum att många villor i äldre bostadsområden fortfarande har gamla oljepannor eller vedpannor som inte är så bra ur förbränningssynpunkt? Många villor från 30-talet har gamla CTC-pannor som knappt håller ihop längre, och detta är inte bra. Vad göra?

Fredrik Reinfeldt säger: Hej Jeanette - de som räknar på att byta ut sina gamla oljepannor blir förvånade över vilken bra privatekonomisk affär det är samtidigt som det är bra för miljön.

Carl H säger: Hej Fredrik! Vad gör ni konkret för att minska på växthusgaserna i världen?

Fredrik Reinfeldt säger: Hej, EU - där samlat 14 procent av världens växthusgasutsläpp förekommer - har enats om att sänka utsläppen med 20 procent fram till 2020 med sikte på att få ned utsläppen med 60-80 procent fram till 2050. Det leder till en lång rad konkreta åtgärder i form av utsläppsrätter, stöd till förnyelsebara energikällor och energisparåtgärder bland annat. Det är också en grund för att sedan påverka övriga delar av världen att också göra mer.

Semir säger: Läste artikeln om pojken som mejlade till dig med förslag om att ha en "bilfri vecka".

Tror du att det hade gjort stor skillnad?

Fredrik Reinfeldt säger: Hej Semir - jag tror inte på det. Jag tycker vi ska angripa utsläppen och inte bilen.

Susanna 9 år säger: Vad kommer du att göra åt miljöförstöringarna?

Fredrik Reinfeldt säger: Hej Susanna - vi kommer att göra mycket, både vad gäller det som minskar växthusgasutsläpp och som förbättrar havsmiljön. Det handlar om skatter, avgifter, bidrag och utsläppsrätter för att uppmuntra människor och företag att värna miljön.

mikaela säger: Hej Fredrik, jag skulle vilja ha mer konkreta svar på vad ja skulle kunna göra för att minska utsläppen. Jag skulle vilja göra mer, för jag har redan bytt ut oljepannan och alla lampor, åker kollektivt istället för bilen och tänker på vad jag handlar mina varor o varirfån dem kommer.

Fredrik Reinfeldt säger: Hej Mikaela, du verkar mycket miljömedveten. Det viktigaste kanske är att påverka andra runtom i världen att följa ditt exempel.

JohanB säger: Hej Fredrik. Tänker ni bygga ut kärnkraften? O isåfall, bryta uran i Sverige?

Fredrik Reinfeldt säger: Vi har en Alliansöverenskommelse om att inte medge några beslut om att vare sig stänga eller bygga nya kärnkraftverk före nästa val 2010.

karnstan säger: Goddag statsministern, på vilket sätt skiljer sig din tänkta miljöpolitik från Monas?

Fredrik Reinfeldt säger: Jag vet inte riktigt hur Monas - och därmed socialdemokraternas - ser ut. Jag tror att mycket de gjorde egentligen var miljöpartiets förslag. Internationella överenskommelser som uppmuntrar marknadsekonomiska styrmedel bör regeringen och socialdemokraterna kunna enas kring.

Simon säger: Hej. Hur mycket miljöfarligt släpper sverige ut, jämfört med dom andra länderna?

Fredrik Reinfeldt säger: Finns inget enkelt svar på det. Vi har kommit långt när det gäller att minska våra koldioxidutsläpp och att uppmuntra förnyelsebar energiproduktion, men vi släpper fortfarande ut mer koldioxid räknat per person än många andra länder.

Oliver säger: Hej Fredrik. I Australien kanske man ska förbjuda vanliga glödlampor och bara använda lågenergilampor, är inte det något man skulle kunna göra i Sverige också?

Fredrik Reinfeldt säger: Inom EU har vi enats om att ta fram en handlingsplan för uppmuntrande av övergång till ökad användning av lågenergilampor. Det tror jag är en bra start.

johan säger: I Sverige är det framför allt vissa stora företag som släpper ut mycket stora mängder växthusgaser, och har så gjort under många år. Te.x SSAB i Oxelösund (2 419 500 ton koldioxid, Cementa, Preem, Shell Raffinaderi mfl. Kan ni från politiskt håll göra något så att de gör allt för att minska skadeverkningarna?

Fredrik Reinfeldt säger: Det är därför vi har infört utsläppsrätter, det kommer sätta gradvis ökat tryck på industrin att minska sina utsläpp. Eftersom de täcker EU blir det dessutom samma press på företag som konkurrerar med svenska företag - så vi inte får en jobbflykt bort från de som vill vara de miljövänligaste länderna.

Henrik säger: Hej Fredrik! Tycker du att USA (Bushadministrationen) och Kina är alldeles för slappt inställda gentemot klimathotet? Om ja, tyckerdu att EU borde ställe hårdare krav från deras sida eftersom de två länderna stor för de överlägset största miljöutsläppen?

Fredrik Reinfeldt säger: USA och Kina gör för lite. Förhoppningsvis kan EU via vår viktiga överenskommelse sätta press på dem att göra mycket mer.

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr bryta strax. Sista frågan till Fredrik Reinfeldt kommer nu.

Rosa säger: Hej Fredrik. Vad har du gjort i ditt hem för att påverka miljön??

Fredrik Reinfeldt säger: Vi sopsorterar, använder lågenergilampor och har dragit ner på värmen.

Moderator säger: Tack statsministern och tack alla som chattat - totalt 6258 besökare.

Fredrik Reinfeldt säger: Tack alla, ledsen att jag inte hann svara alla.

Följ ämnen i artikeln