USA lägger in veto mot vapenvila i Gaza

Uppdaterad 2024-02-21 | Publicerad 2024-02-20

FN:s säkerhetsråd.

USA har stoppat ett förslag till vapenvila mellan Israel och Hamas, rapporterar Reuters.

Istället lägger de fram ett separat förslag om en resolution.

Den kräver pauser i strider som kan leda till vapenvila.

Följ ämnen
Israel

USA har lagt in sitt veto mot Algeriets förslag om vapenvila mellan Israel och Hamas i FN:s säkerhetsråd, rapporterar Reuters. I förslaget fanns ingen länk mellan eldupphör och frisläppningen av gisslan.

– Att kräva ett omedelbart eldupphör utan ett avtal där Hamas också frisläpper gisslan kommer inte leda till en hållbar fred. Istället kommer det att förlänga konflikten, säger amerikanska FN-ambassadören Linda Thomas-Greenfield.

Det är tredje gången USA lägger sitt veto i FN-rådet sedan 7 oktober.

Utkast till motförslag

Under gårdagskvällen kom nyheten om att USA har skrivit ett utkast till ett motförslag, rapporterade Reuters. I det står det bland annat att Israel inte bör utföra den planerade markoffensiven i gränsstaden Rafah.

I utkastet, som Reuters tagit del av, tas också behovet av att få igenom ett vapenstillestånd mellan Israel och Hamas upp.

Där står att man vill se säkerhetsrådet ”understryka sitt stöd för ett tidsbegränsat eldupphör så snart som möjligt genomförbar, baserat att alla gisslan friges”.

USA menar att deras förslag kommer innebära mer tid för förhandlingar och att man inte kommer att skynda fram en omröstning.