Forskarna: Farorna med fossila bränslen kända av industrin redan 1954

Uppdaterad 2024-02-28 | Publicerad 2024-02-01

Charles Keeling jobbar med Scripps manometer, som användes för att mäta nivåer av koldioxid genom att frysa ut det från luften med flytande kväve. Han Keelingkurva visar att koldioxidnivåerna ökar stadigt och låser in värme i jordens atmosfär.

Fossilindustrin kände redan 1954 till klimathotet, enligt dokument som nyligen återfunnits.

Bland dokumenten finns tidig forskning av Charles Keeling, känd för Keelingkurvan som visar en ökande kurva av jordens koldioxidnivåer.

Dokumenten kommer från Air Pollution Foundation, en koalition av olje- och bilföretag. Fonden sköt till 13 814 dollar, cirka 158 000 dollar i dagens värde (cirka 1 580 000 kronor) för Keelings tidiga arbete för att mäta koldioxidnivåer i västra USA och orsakerna till smog som då plågade Los Angeles, visar dokumenten.

Keelingkurvan visar ständigt stigande nivåer av koldioxid i atmosfären som förstärker klimatkrisen. Kurvan har hyllats som ett av de viktigaste vetenskapliga arbetena i modern tid, skriver brittiska The Guardian.

Rebecca John, en forskare vid Climate investigations center, upptäckte och publicerade uppgifterna på klimatsajten DeSmog.

Keelings dåvarande forskningschef Samuel Epstein vid California Institute of Technology, skrev om en analys av en kolisotrop som kunde identifiera ”förändringar i atmosfären” som orsakats av förbränning av kol och bensin:

– De möjliga konsekvenserna av en förändrad koncentration av koldioxid i atmosfären med hänvisning till klimat, fotosynteshastigheter och jämviktshastigheter med karbonat i haven kan i slutändan visa sig vara av stor betydelse för civilisationen, skrev Epstein till gruppen redan 1954.

Experter säger att dokumenten visar att fossilindustrin hade god kännedom om modern klimatvetenskap redan från början, med varningar för de allvarliga skador klimatförändringen kommer att orsaka – men har ändå förnekat detta i decennier och förhalat åtgärder mot klimatkrisen.

– Dokumenten innehåller sprängstoff som bevisar att fossilindustrin redan 1954 kände till potentialen för dess produkter att störa jordens klimat på en skala som är betydande för mänskligheten, säger Geoffrey Supran, expert på historisk klimatdesinformation vid Miamiuniversitetet.

– De här upptäckten visar de stora oljebolagens hån av grundläggande klimatvetenskap decennier senare.