EU: Sommaren var tidernas varmaste

Publicerad 2023-09-06

Den gångna sommaren var den varmaste på norra halvklotet någonsin, sedan mätningarna började, enligt Copernicus.

Sommaren 2023 rådde extrema temperaturer och väder över flera områden i Europa, med såväl marina värmeböljor som nederbörd på rekordnivåer. Det konstaterar EU:s jordobservationsprogram Copernicus, i en färsk rapport om sommarvädret, som offentliggjordes på onsdagen.

Turister i Rom i juli.

Juli i år var den varmaste månaden någonsin med augusti i tät följd. Augusti som enskild månad utgör också den varmaste augustimånaden någonsin med stor marginal, rapporterar forskargruppen.

– De tre senaste månaderna var de varmaste på omkring 120 000 år, säger Samantha Burgess, biträdande chef, Copernicus, enligt AFP.

Totalt hade säsongen juni-juli-augusti i år en medeltemperatur på 16,77 grader, vilket är 0,66 grader över genomsnittet.

Värmeböljor inträffade runt Irland och Storbritannien i juni och runt Medelhavet i juli och augusti.

Rekordartade havstemperaturer

Och samtidigt som extremväder med stora mängder nederbörd orsakade översvämningar i Nordamerika, delar av Asien, Chile, Brasilien och nordvästra Australien, upplevde Island, norra Skandinavien, Centraleuropa, Kanada, södra Nordamerika och delar av Sydamerika torrare förhållanden än genomsnittet.

I vissa regioner ledde även de torra vädret till stora skogsbränder.

Forskarna uppmätte dessutom rekordartade anomalier på höga havstemperaturer i Nordatlanten och globalt.

Fynden som Copernicus presenterar är baserade på datorgenererade analyser med hjälp av miljarder mätningar från satelliter, fartyg, flygplan och väderstationer runt om i världen.

– Klimatkollapsen har börjat, säger FN:s generalsekreterare Antonio Guterres, enligt norska Dagbladet.

Följ ämnen i artikeln