Klart med vapenvila i Gaza

Uppdaterad 2022-08-08 | Publicerad 2022-08-07

Islamiska jihad och Israel har slutit ett avtal om vapenvila. Det meddelade båda parterna under söndagen.

Vapenvilan trädde i kraft under söndagsnatten, men redan minuter efter rapporterades raketbeskjutning från bägge håll.

Minst 44 personer har dött och hundratals skadats i de senaste dagarnas blodiga strider i Gazaområdet.

Följ ämnen
Israel
Gaza

Avtalet om vapenvila bekräftades under söndagseftermiddagen av Islamiska jihad och sent på söndagskvällen bekräftade även Israel.

Båda parter uppger dock att de ”förbehåller sig rätten att svara på eventuella fientliga handlingar”.

Enligt hälsomyndigheter i Gazaremsan har de senaste dagarnas aggression hittills krävt 44 dödsoffer – 15 av dem barn. Över 310 palestinier och flera israeler ska ha skadats.

Ett rökmoln stiger mot himlen efter ett israeliskt flyganfall mot ett hus i Gaza på söndagen.

Vill få ledare frisläppta

Islamiska jihad skriver i ett pressmeddelande att de gått med på avtalet mot att Egypten - som medlat mellan parterna - lovat att verka för att få Israel att frige två högt uppsatta medlemmar av den terrorstämplade islamiströrelsen. En uppgift som bekräftats från egyptiskt håll. Det rapporterar AFP.

Den ena av de två fångarna ska vara Khalil Awawdeh, en av Islamiska jihads ledare. Han befinner sig i israelisk fångenskap där han uppges ha hungerstrejkat sedan i juli. Den andre Bassem al-Saadi, en framträdande gestalt inom Islamiska jihads politiska gren. Han greps i Jenin i förra veckan – vilket var gnistan som startade den senaste veckans våldsamheter.

Enligt den israeliska tidningen Haaretz uppger islamistledaren Ziad al-Nakhalah att Israel har gått med på att släppa Awawdeh.

Söndag i Gaza. Till vänster inspekterar palestinier sitt hus efter en israeliska mot Gaza City. Till vänster  kvinnor i Jebaliya efter ett av Israels luftangrepp.

Över 40 döda

Sedan i fredags har israeliska flyganfall och artillerield riktats mot de militanta jihadisternas positioner i Gazaremsan. De har i sin tur svarat med att skicka raketer mot Israel.

Bara minuter innan avtalet om vapenvila bekräftades av Israel på söndagskvällen fick palestinska raketer flyglarmen av ljuda i de israeliska städerna Netivot and Be'er Sheva. Enligt Haarets har sex palestinska raketer tagit sig igenom luftvärnen, men ingen ska ha skadats i attacken.

Enligt den israeliska tidningen Jerusalem Post har det skjutits även efter att avtalet trädde i kraft vid klockan 23:30 (svensk tid) på söndagskvällen. De rapporterar att raketer avfyrades från Gaza minuter efter. Beskjutningen ska ha besvarats av Israel.

Raketer färgar himlen röd över Gaza.

Raketer mot Jerusalem

Under lördagen avfyrade Islamiska jihad de första raketerna mot Jerusalem. Sirener och explosioner hördes i staden.

Det israeliska luftvärnet sköt ner projektilerna och det finns inga rapporter om att de orsakat några skador.

Enligt den israeliska militären har man ”neutraliserat” den högsta militära ledningen för Islamiska jihad i och med attackerna. Terrorgruppen bekräftar att ett israeliskt luftangrepp sent i lördags dödade en av dess befälhavare, Khaled Mansour.

En annan högt uppsatt befälhavare inom Islamiska jihad, Taysir al-Jabari, dödades i Israels inledande attack i fredags.

Återkommande krig

Muhammad Abu Salmiya, chef för Shifasjukhuset i staden Gaza, varnar för akut brist på mediciner och bränsle till sjukhusets elgeneratorer.

– Vi får in skadade varje minut, säger han till AFP.

Attackerna och motattackerna har väckt oro för en upprepning av den elva dagar långa konflikten i maj 2021, som ödelade delar av Gazaremsan och tvingade mängder av israeler att söka skydd undan raketer.

Islamiska jihad kommendören Taiseer al-Jabaris kropp tas omhand efter israeliskt anfall mot hans lägenhet i Gaza City häromdagen.

FAKTA: Bakgrund

Gazaremsan styrs av den palestinska terrorstämplade rörelsen Hamas. Runt två miljoner människor bor i området.

Hamas och Israel har utkämpat fyra krig och flera mindre konflikter, inklusive stridigheterna i maj förra året, sedan Hamas tog kontroll över Gazaremsan 2007.

2019 blossade strider upp mellan Islamiska jihad och Israel. Den gången valde Hamas att inte blanda sig i. Även under de senaste dagarnas upptrappade konflikt har Hamas hållit sig i bakgrunden.

(TT)

Raketer avfyras över staden Gaza mot mål i Israel på söndagen.
Israeliskt luftanfall mot en byggnad i Gaza City.