De är nominerade till årets Klimatjournalistpris

Uppdaterad 2024-02-28 | Publicerad 2023-12-12

Arne Müller (frilans), Staffan Lindberg (Aftonbladet) och Peter Alestig (Dagens Nyheter) är årets nominerade.

I dag släpps de nominerade till Aftonbladets Klimatjournalistpris 2023.

För tredje gången delas priset ut och vinnaren annonserad den 19 december.

– För att bli nominerad till Klimatjournalistpriset krävs ansvarsutkrävande av allra yppersta klass, säger Jonathan Jeppsson, nyhets- och grävchef på Aftonbladet.

Tre personer har nominerats för ett ”skickligt journalistiskt hantverk” som satt avtryck i debatten och utkrävt ansvar i klimatfrågan.

De nominerade är Peter Alestig, Dagens Nyheter, Staffan Lindberg, Aftonbladet och Arne Müller, frilans.

Satt avtryck i debatten

  • DN:s klimatredaktör Peter Alestig nomineras för att i flera artiklar, reportage och krönikor ha ”närgranskat regeringens klimatlöften och hur Sverige ska leva upp till de högt ställda ambitionerna.”, skriver Schibsted News Media i ett pressmeddelande.
  • För sina granskningar av H&M:s verksamhet nomineras Staffan Lindberg från Aftonbladet. I två granskningar avslöjar han ”klädproduktionens mörka kretslopp – från tillverkningen i Bangladesh till slutstationen i Afrika”.
  • Frilansjournalisten Arne Müller nomineras för sin bok "Norrsken – drömmen om den gröna industrin" där han enligt motiveringen ”frilägger den gröna omställningens inneboende paradoxer” och ställer de obekväma frågorna om energiutmaningar i framtiden.

– Årets nominerade har med sina granskningar uppfyllt prisets kriterier, både när det gäller att sätta avtryck i debatten och utkräva ansvar i klimatfrågan, säger Jonathan Jeppsson, nyhets- och grävchef på Aftonbladet och en del av juryn till årets pris.

”Krävs ansvarsutkrävandet av allra yppersta klass”

Vinnaren av priset presenteras den 19 december och vinner en prissumma på 25 000 kronor.

– För att bli nominerad till Klimatjournalistpriset krävs ansvarsutkrävandet av allra yppersta klass. Det här ett sätt för oss på Aftonbladet att bidra till en vidareutveckling av klimatjournalistiken, i en riktning där journalistiken inte bara är beskrivande utan även ställer makthavare mot väggen, säger Jonathan Jeppsson, nyhets- och grävchef på Aftonbladet

Årets jury består av

  • Johan Rockström, professor i global miljövetenskap
  • Kerstin Brunnberg, tidigare vd på Sveriges Radio och gästprofessor vid JMG
  • Jonathan Jeppsson, nyhets- och grävchef på Aftonbladet.

– Eftersom framtiden bestäms i detta nu är journalistikens bidrag omistliga för att människor ska vara välinformerade. Stor kunskap är förutsättningen för granskning, analys och tillgänglighet och det utmärker den journalistik Aftonbladets klimatpris vill uppmuntra till, säger Kerstin Brunnberg 

Följ ämnen i artikeln