Idyllen är hotad – nu byggs vall mot havet

Sofia Eriksson/TT

Uppdaterad 2024-04-26 21.47 | Publicerad 2024-04-24

Ovädret Babet orsakade skador för miljonbelopp i det anrika semesterparadiset.

Nu börjar vallen som ska skydda Falsterbonäset mot översvämningar byggas.

Den är minst sagt omdebatterad.

Följ ämnen

Vågorna rullar in mot Falsterbonäset som med vita stränder, badhytter och golfklubbar lockar miljonärer, kungligheter och kändisar. Här finns några av Sveriges dyraste fastigheter och strandvillorna säljs med argument som “magisk havsutsikt” och närhet till “det böljande blå”.

Men havet är också anledningen till att Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge, sitter i en dumper i Ljunghusen, iklädd blå bygghjälm.

– Det är en ödesfråga, inte bara för Falsterbonäset utan även för Vellinge kommun, säger hon.

– Vem vill köpa en fastighet eller bo i ett område när man inte vet hur framtiden ser ut? Vem vill satsa och investera i ett företag när man har en oviss framtid framför sig?

Två mil

När Wutzler därefter tippar ett lass lera går det officiella startskottet för bygget av 2,1 mil vall och mur som ska skydda det låglänta Näset och 5 000 bostäder mot vattnet. Havet är inte bara en vacker kuliss, högvatten och klimatförändring ökar risken för översvämning. Det finns flera exempel på hur havet tillfälligt stigit över 1,5 meter, senast i fjol vid ovädret Babet.

– Det är högvatten varje år, mer eller mindre, säger projektledaren Anders Purcell.

– Men en ökad havsnivå och mer ostadigt väder kommer att leda till mer frekventa högvatten och framförallt kan de bli mer extrema. Det är det vi skyddar oss mot.

Lång väg

Vägen hit har varit lång med överklaganden i flera instanser. Privatpersoner som får mur eller vall vid tomten har oroat sig för ökad insyn, skymd utsikt och sänkt marknadsvärde medan länsstyrelsen Skåne haft synpunkter på att den delvis hamnar i naturskyddsområden.

Större delen av vallen kommer att ha en visningshöjd på max 1,5 meter men på kortare sträckor blir den 2-3 meter.

– Först såg man Berlinmuren framför sig, men riktigt så högt blir det ju inte, säger en boende i Falsterbo.

Första delen ska vara klar före sommaren och hela projektet till 2031.

Många TT träffar välkomnar vallen, men har synpunkter på utformningen – som de tre havsnära golfklubbarna som invänt mot att de hamnar precis utanför skyddet.

”Toppen”

Pensionärerna Eva och Milos Visonj från Skanör har trotsat blåsten för att bevittna byggstarten i Ljunghusen.

– Vi tycker att det är toppen! Jag vill alltid bo vid havet och det blir ju säkrare när de bygger den här muren, säger Eva Visonj.

– Vi får hoppas att den hjälper, fyller maken i.