ANC: Genombrott i regeringsförhandlingarna

Grim Berglund/TT

Publicerad 2024-06-13 14.41

Sydafrikas sittande president Cyril Ramaphosa vid valet 29 maj. Arkivbild.

Sydafrikas styrande parti ANC förlorade sin absoluta majoritet i parlamentsvalet.

Ärkerivalen, partiet DA, väntas bli ett av samarbetspartierna i landets nya regering. Därmed utestängs extrema partier från regeringsmakten.

Uppgiften om ett genombrott i förhandlingarna kom sent på torsdagen från ANC:s partisekreterare Fikile Mbalula på en presskonferens i Kapstaden.

Mbalula sade att samtal förts med samtliga partier.

– Några få (partier) inte stödjer en samlingsregering, sade Mbalula, som ändå konstaterade att tillräckligt stöd fanns för en regeringsbildning enligt det sydafrikanska mediebolaget IOL.

Bred regering

Han ville dock inte avslöja exakta detaljer om maktfördelning, men konstaterade att partierna Democratic alliance (DA), nationalistpartiet och tidigare frihetsrörelsen Inkhata Freedom party (IFP), vänsterpartiet UDM samt högerpartiet Afrikaner freedom front plus (FF+) väntas ingå samlingsregeringen.

Därmed klarades förhandlingarna av inom den tidsfrist som ges i Sydafrika efter ett val.

Det nybildade partiet uMkhonto we Sizwe (MK), lett av den kontroversielle före detta presidenten Jacob Zuma, hålls utanför regeringen. MK ska i sin tur bojkotta öppningen av parlamentet på fredagen när en ny president röstas fram.

Den under apartheidtiden förbjudna rörelsen ANC har varit statsbärande sedan det första demokratiska valet 1994. Men valet i maj blev ett bakslag för ANC och sittande presidenten Cyril Ramaphosa då stödet bara blev drygt 40 procent.

Ny terräng

Därmed kan ny terräng komma att brytas. ANC verkar öppna dörren för samarbete med DA, ett liberalt parti som stått i konstant opposition i det demokratiska Sydafrika.

DA, lett av John Steenhuisen, fick närmare 22 procent i valet.

Syftet med samarbetet är att ANC vill undvika inflytande från de extrema grupper som tidigare tillhörde partiet – delvis ledda av Jacob Zuma vars parti MK fick närmare 15 procent i valet.

Zuma får inte delta i parlamentet efter domstolsutslag. Den tidigare presidenten och ANC-ledaren är bland annat dömd för brott mot författningen. Men Zuma har lovat att ta upp den politiska kampen mot en samlingsregering i ett allt mer polariserat och fragmentiserat Sydafrika.