Ny politisk era stundar sargat Sydafrika

Grim Berglund/TT

Publicerad 2024-06-15 17.32

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa tackar för stödet när han återvaldes sent på fredagen.

De historiska ärkerivalerna i Sydafrika har enats om att bilda en ”inkluderande regering”.

Beskedet från Sydafrikas omvalde president Cyril Ramaphosa innebär att ANC:s tidigare dominans – som varat sedan apartheidregimen föll – nu bryts.

Efter utdragna omröstningar i Sydafrikas parlament i Kapstaden kunde ANC:s ledare Ramaphosa åter väljas till president. Men det krävdes att oppositionspartiet Demokratiska alliansen (DA) ställde sig bakom Ramaphosa – mot att liberala DA får ingå regeringsmakten.

Även ett par småpartier väntas ingå i den så kallade samlingsregeringen som ska bryta dödläget efter valet i slutet av maj, däribland zulunationalistiska Inkhata freedom party.

Lämna motsättningar

ANC sade sig vara redo att ”åsidosätta våra politiska motsättningar, och hitta innovativa sätt att samarbete i nationens intresse”.

Även DA lämnade tidigare motsättningarna bakom sig och meddelade att man förenar sig med ANC:

– Från och med i dag kommer DA att samstyra Sydafrika i en anda av enighet och samarbete, sade DA:s ledare John Steenhuisen.

Den tidigare otänkbara regeringsbildningen, kallad nationell enighetsregering (NGU), blir verklighet då partierna vill blockera inflytande från ytterpartier. Hotet från nybildade partiet MK, lett av den tidigare presidenten och ANC:s avsatte partiledare Jacob Zuma, sågs som allvarligt. Partiet fick närmare 15 procent i valet, trots att Zuma dömts för brott mot grundlagen och förbjudits av domstol att delta i parlamentet.

Det extrema vänsterpartiet Ekonomiska frihetskämpar, lett av den hårdföre politikern Julius Malema, har meddelat att partiet vägrar ingå i en koalition tillsammans med DA.

Hög arbetslöshet

Sydafrikas nya regering har omfattande problem att lösa. Infrastrukturen i delar av landet håller på att falla samman, energibrist och elavbrott är återkommande och arbetslösheten är hög, liksom kriminaliteten.

Lika allvarligt är att de ekonomiska och sociala klyftorna mellan grupper i samhället inte har kunnat överbryggas, vilket var landsfadern Nelson Mandelas största mål när han blev landets förste demokratiskt valde president 1994.

Efter den fruktade, rasistiska apartheidregimens fall valde ANC-ledaren Nelson Mandela att bilda en samlingsregering med bland annat representanter för dåvarande fienden Nationalistpartiet för att nå en fredlig väg framåt för Sydafrika.