Historiskt koalitionsstyre i Sydafrika

TT

Publicerad 2024-06-14 11.19

Parterna har kommit överens och Cyril Ramaphosa sitter kvar som president i Sydafrika.

En överväldigande majoritet i landets parlament röstade för ANC:s ledare sent på fredagen.

Omröstningen blev en formalitet efter att det största oppositionspartiet Demokratiska alliansen (DA) tidigare uppgett att man nått ett avtal om att ingå i en koalitionsregering med bland annat ANC.

– Från och med i dag kommer DA att samstyra Sydafrika i en anda av enighet och samarbete, sade DA:s ledare John Steenhuisen enligt BBC.

Han lade till att regeringen har svåra utmaningar framför sig – inte minst rörande den sargade ekonomin och landets skyhöga nivåer av kriminalitet.

Parlamentets omröstning slutade med att 283 av de lagda rösterna gick till Ramaphosa. Den ende utmanaren, Julius Malema från radikala Ekonomiska frihetskämpar, fick 44 röster.

När resultatet offentliggjordes började ANC:s invalda att sjunga, rapporterar mediebolaget News24.

Nu blir 71-årige Ramaphosa ansvarig för att forma Sydafrikas första koalitionsregering sedan apartheids fall och det första demokratiska valet 1994.

ANC och DA antas komma att styra landet tillsammans med zulunationalistiska Inkhata Freedom party (IFP) samt en rad mindre partier. På så vis utestängs mer extrema partier från makten – däribland den skandalomsusade expresidenten Jacob Zumas nybildade MK.

På torsdagskvällen meddelade det radikala vänsterpartiet Ekonomiska frihetskämpar under en presskonferens att partiet vägrar ingå i en koalition tillsammans med DA.