Ramaphosa insvuren: "Början på en ny era"

TT-AFP

Publicerad 2024-06-19 14.47

Cyril Ramaphosa svärs in under onsdagens ceremoni i Pretoria.

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa har svurits in för en andra mandatperiod – trots att hans parti ANC gjorde ett katastrofval i slutet av maj.

Efter historiska överläggningar nåddes i fredags slutligen en överenskommelse mellan ANC och det främsta oppositionspartiet Demokratiska alliansen (DA), vilket innebar att Ramaphosa kunde väljas om.

– Bildandet av en regering byggd på nationell enighet är ett ögonblick av enorm betydelse. Det är början på en ny era, sade 71-åringen i samband med den formella installationen.

I regeringskoalitionen ingår även flera mindre partier – men däremot inte skandalomsusade expresidenten Jacob Zumas uMkhonto we Sizwe (MK), trots att partiet blev tredje störst i valet. ANC, som dominerat sydafrikansk politik sedan apartheidregimens fall, fick historiskt låga 40 procent och tvingades därmed söka samarbetspartners.

Flera afrikanska ledare var på plats vid onsdagens ceremoni i Pretoria, som är Sydafrikas administrativa huvudstad med säte för regeringen och presidenten.