Jonas Falk

Skjuter upp rättegången i kokainmålet

Av: 

Oisín Cantwell

Sofia Roström Andersson

NYHETER

Nya detaljer i kokainmålet mot knarkbaronen Jonas Oredsson gör att hovrättsförhandlingen avbryts.

Nu skjuts den upp – på obestämd tid.

Anledningen: En dom i USA.

Jonas Oredsson dömdes i tingsrätten till 18 års fängelse för en mängd grova knarkbrott.

Han har kallats knarkbaron i medier och enligt tingsrätten var han ledare för ett gigantiskt narkotikanätverk som smugglat – och försökt smuggla – tusentals kilo kokain till Sverige.

Dömda för Oredssons brott

Men domen överklagades och fallet är nu ett ärende för hovrätten. Efter ett uppehåll skulle förhandlingen återupptas i dag – då meddelade rätten att den skjuts upp på obestämd tid.

Anledningen är de nya detaljer kring målet som kommit fram. 

Tidigare i veckan kunde Aftonbladet berätta att fallet tagit en bisarr vändning. Två bröder har i USA dömts för de brott som Oredsson redan fällts för.

Advokat Johan Eriksson, som företräder en av de andra inblandade i målet, hade krävt att rättegången skulle skjutas upp med anledning av de nya uppgifterna. Åklagarna motsatte sig dock kravet och menade att förhandlingarna måste hållas som planerat.

Vill ha amerikanska utredningen

Rätten överlade en timme innan beskedet om att förhandlingen skjuts upp meddelades.

– Det handlar om att de vill få över den amerikanska utredningen, säger Aftonbladets kolumnist Oisín Cantwell som var på plats i rätten.

Förhandlingarna gällande resterande åtalspunkter fortsätter dock. Sedan tidigare är rättegången planerad att pågå till januari nästa år.

Det var i juni 2010 som den franska tullen slog till mot segelbåten Solero på internationellt vatten i Karibiska havet. Ombord fanns svenske skepparen Mauritz Andersson och nära 1 400 kilo kokain – värt drygt en miljard kronor.

Tillslaget skedde efter att svensk polis under en längre tid bedrivit spaning mot svenske Jonas Oredsson, tidigare dömd för flera grova brott och med en lång kriminell bakgrund, och bland annat lyssnat av telefoner. Oredsson själv greps ett halvår senare, i december 2010, i Colombia.

Också Mauritz Andersson dömdes i tingsrätten, till 14 års fängelse. Förutom de två dömdes flera medåtalade.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Jonas Falk

ÄMNEN I ARTIKELN

Jonas Falk

Kokain

Colombia

USA

Operation Playa