Ensamseglaren: Jag visste vad jag gjorde

Uppdaterad 2023-10-17 | Publicerad 2012-03-28

Mauritz Andersson, 55, från Göteborg åtog sig att frakta kokainpartiet på 1,4 ton över Atlanten till Europa.

Men kort efter att hans segelbåt blivit lastad ute till havs i Karibiska havet slog myndigheterna till.

Ensamseglaren misstänks vara medhjälpare till ligaledaren Jonas Oredsson och riskerar nu ett mycket långt fängelsestraff.

Mauritz Andersson hade haft den värdefulla lasten - i missbrukarledet värd 1 miljard -  ombord i två dygn.

Franska kustbevakningen bordade då hans segelbåt Solero, en Océanis 473, under dramatiska former mitt i natten och i hård vind.

Efter gripandet seglades båten till Saint Martin där de första förhören också hölls.

Och Mauritz Andersson erkände då utan omsvep.

– Jag visste att jag höll på med smuggling, visste till och med att det var narkotika.

Jobbade som skipper

Han uppgav att han sedan 4-5 år reparerade fartyg i Florida, att han köpte båtar som han reparerade och sålde vidare. Han sa att han även jobbade som skipper.

I förundersökningen förklarade Mauritz Andersson att han var i behov av pengar och att han skulle få en rejäl ersättning för transporten.

- Jag skulle få 500 000 euro plus omkostnader vid leveransen, i kontanter. Jag vet inte var jag skulle leverera, jag skulle få ytterligare instruktioner på marinan på Bermudas genom Internet.  Jag hade inte rätt att åka till Azorerna eller Spanien, det är möjligt att mitt slutmål var Holland. Jag tror jag skulle ha gjort det på 22 dagar.

Flickvännen nekar

Ensamseglarens flickvän är också åtalad. Jonas Oredsson, som numera heter Falk, nekar till brott medan Mauritz Andersson erkänner. Vid rättegången som inleds den 16 april kommer åklagarna att utnyttja detta.

I den del där bevisningen beskrivs skriver de: "De tilltalade skall höras mot varandra." Ensamseglaren åtalas på tre olika punkter:

Juni 2008

Ett parti kokain värt 75 miljoner transporteras över Atlanten med båten Gloria, en Benetau 500.

Grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling.

April-juli 2009

Planer finns att köpa 713 kilo kokain. Maruritz köper en ny båt i Karibien för 1,7 miljoner. Han låg och väntade i Venezuela för att segla över Atlanten till Hönö. Men leverantörerna greps av amerikanska myndigheter och planerna gick i stöpet.

Försök till grovt narkotikabrott och försök till grov narkotikasmuggling.

Maj-juni 2010

Lastade 1391 kilo kokain i Karibiska havet ombord på segelbåten Solero, en Océanis 473. Men grips två dygn senare senare vid Martinique. I den andra båten, Gloria, som nu låg vid Lilla Bommen i Göteborg, hittade polisen 9 kilo kokain.

Grovt narkotikabrott och försök till grov narkotikasmuggling.