Bisarr utveckling i kokainmålet

Två bröder har dömts i USA för att ligga bakom ett försök att smuggla över 700 kilo kokain.

Det intressanta med denna nyhet är att den utpekade knarkbaronen Jonas Oredsson redan har fällts för just detta brott.

Någon av domarna är med andra ord felaktig.   

Den 16 juli 2009 stoppade brittisk militär en snabbgående motorbåt lastad med 713 kilo kokain i Karibiska havet.

Några år senare skulle detta misslyckade smugglingsförsök bli en av de viktigaste ingredienserna i det stora kokainmål som just nu avhandlas i Svea hovrätt.

Oredsson, hävdade åklagaren, köpte knarket med den svenska marknaden i åtanke.

Stockholms tingsrätt köpte resonemanget och dömde honom till 18 års fängelse för denna och andra narkotikaaffärer i tungviktsklass.

Satt häktade i Florida

En annan av de åtalade dömdes till åtta års fängelse för att ha koordinerat den stoppade transporten.

Parallellt med den svenska utredningen har amerikansk polis utrett de 713 kilona. USA har nämligen en något annorlunda uppfattning än Sverige om vilka som låg bakom smugglingen.

Två colombianska bröder har lämnats ut från sitt hemland och har det senaste året suttit häktade i Florida, misstänkta för brottet.

I Sverige har advokaterna tjatat om att polis borde åka över till USA och förhöra bröderna, men åklagarna har vägrat att gå med på det.

Detta är svårbegripligt. Vem vet, kanske hade de berättat att Oredsson var deras kund? Ett sådant vittnesmål hade onekligen varit bingo.

”Skulle trassla till det”

Jag kan dessvärre inte utesluta att åklagarnas märkliga ointresse för den amerikanska utredningen beror på att de vet om att den skulle trassla till det ordentligt.

Är åklagarna rent av medvetna om att inga svenskar över huvud taget är omnämnda i de 20 avlyssnade samtalen mellan bröderna?

Kanske känner de till att ingen av ett 20-tal samarbetsvilliga vittnen har pratat om svensk inblandning?

Den 17 september träffade så colombianerna en "Plea agreement" med åklagaren. Det innebär att de slipper rättegång mot att de har erkänt att knarket var deras. Straffet har ännu inte fastställts, men det rör sig om minst tio års fängelse.

Dessutom väntas ytterligare sex män i Florida snart träffa uppgörelser med åklagaren. Till skillnad mot svenskarna erkänner de alla brottet.

”Känns allt annat än bra”

Vi befinner oss således i den bisarra situationen att olika personer utan känd koppling till varandra är dömda eller kommer att dömas för exakt samma brott i olika delar av världen.

Svea hovrätt fick, med anledning av de nya, häpnadsväckande uppgifterna i dag en skrivelse från advokat Johan Eriksson. Han företräder en av de utpekade ligamedlemmarna och kräver att rättegången skjuts upp till dess att åklagarna hämtat hem den amerikanska utredningen.

Av inlagan framgår bland annat att USA är av åsikten att knarket var på väg till Honduras och inte, som de svenska åklagarna hävdar, till Europa.

Det är meningslöst att spekulera i vad denna absurda komplikation i kokainmålet kommer att resultera i.

Att åklagarna inte har lyft ett finger för att utreda det amerikanska spåret känns dock allt annat än bra.  

Följ ämnen i artikeln