316 kronor för att trängas med jeepen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-14

LONDON. Trängselavgifterna chockhöjs för att skapa en bättre miljö i London.

Den som kör en stadsjeep ska betala 316 kronor – om dagen.

Nu föreslås liknande lösningar i Stockholm.

Följ ämnen
vill inte skämmas Johan Kopparberg i Stockholm kör stadsjeep och tror det blivit ett skambegrepp. ”Inte alla är bensinslukare, min drar bara 0,9 liter milen”, säger han.

Det brittiska förslaget kommer från Londons borgmästare, Ken Livingstone och träder i kraft den 27 oktober.

– Ingen behöver förstöra miljön genom att köra fyrhjulsdrivet eller sportbil i centrala London. Den som förorenar betalar. Det är den principen som gäller, säger Livingstone till The Times.

Och i Sverige går man på Londons linje. Fast i Stockholm är det förare av gamla fordon som i framtiden kanske måste tänka sig för en extra gång innan de tar bilen in till stan.

– Jag har föreslagit att man ska ta ut högre avgifter för bilar utan katalysator, säger Mikael Söderlund (m), borgarråd med ansvar för trafikfrågor.

Gamla bilar

Anledningen är att det inte är stadsjeepar och andra bränsletörstiga bilar som skapar mest problem.

– Det finns inte så många sådana bilar i centrala Stockholm som man tror, det är fler gamla bilar som finns innanför tullarna, säger Mikael Söderlund.

Johan Kopparberg i Stockholm som kör en stadsjeep går på den svenska linjen och tror det är bättre att kolla gamla bilar.

– Men jag tror inte man kan straffa in miljötänket, inte mer än man gjort i alla fall, säger han.

Tänker på miljön

Han berättar också att han försöker vara miljömedveten men att ibland måste man in i stan. Men skulle han köra mer centralt skulle han inte köra jeep.

– Då skulle jag köra miljöbil, säger Johan Kopparberg.

Niklas Eriksson

Följ ämnen i artikeln