När vattnet kommer

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-11-02

Stadshuset mitt i havet – om 40 år

Om Östersjön stiger två meter hamnar Stockholms stadhus, Turning Torso i Malmö och Kalmar slott mitt i havet.

Så kan det bli 2200 - om världens koldioxidutsläpp inte minskar.

Om 40 år kan jordens medeltemperatur ha stigit med tre till fem grader på grund av alla utsläpp av växthusgaser, enligt den amerikanske klimatforskaren Jonathan Overpeck. Då kan världens medeltemperatur ha blivit så hög att Grönlandsisen oåterkalleligen smälter bort.

- Därefter blir havsnivåhöjningen svår att stoppa och kan ske med uppemot en meter per århundrade, säger han.

Han räknar dessutom - precis som FN:s klimatpanel - med att det redan i dag står klart att havet kommer att expandera med en halvmeter till sekelskiftet, på grund av den uppvärmning som redan skett.

Grönland smälter

Därmed kan havsnivåhöjningen bli en meter till 2100 och två meter till 2200. Hur lång tid det tar innan hela Grönlandsisen smält, vilket höjer havsnivån med sex meter, vill Overpeck däremot inte uttala sig om.

Den svenske meteorologiprofessorn och klimatforskaren Erland Källén anser att det är osannolikt att jordens medeltemperatur höjs med tre till fem grader redan till år 2050. Men däremot bedömer han att det är möjligt att Grönlandsisen - som Overpeck säger - kan smälta så snabbt att havsytan höjs med en meter per århundrade.

- Om uppvärmningen fortsätter så står vi inför denna risk, säger han.

Ingen beredskap

Få svenska städer vid eller nära kusten har i dag börjat planera för framtida översvämningar eller höjda havsnivåer. Kristianstad är ett undantag. Det beror på att delar av staden ligger två meter under havsytan:

-Vi bygger åtta kilometer vallar som står klara 2010 eller 2012. Vallens höjd varierar mellan en och två meter, säger Hans-Åke Ström på Kristianstads kommun.

Att Kristianstad redan nu bygger vallar beror på att staden för några år sedan hotades av översvämning efter ihållande regn.

En framtida havshöjning drabbar södra Sverige snabbare än norra delen av landet. Det beror på att ett tjockt istäcke tyngde ner stora delar av Sverige under senaste istiden.

I norra Sverige är landhöjningen omkring 80 centimeter per århundrade, i Stockholmstrakten är den 40 centimeter per sekel, i norra Skåne sker ingen landhöjning alls.

Så svämmar Sverige över

Bildextra

I dag startar Aftonbladet en artikelserie om vår miljö. Klimathotet kommer allt närmare - men du kan själv påverka. Var med i Aftonbladets kampanj - lova att själv spara energi.

Joachim Kerpner

Följ ämnen i artikeln