Premiär i dag: Klimatbloggen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-03-08

Aftonbladet.se startar klimatblogg tillsammans med Världsnaturfonden

Dennis Pmlin och Tom Arnbom bloggar om klimathotet.

Den globala uppvärmningen är en av vår tids stora ödesfrågor.

I dag startar aftonbladet.se och Världsnaturfonden en klimatblogg med två av WWF:s experter.

Bloggen tar upp klimatförändringarnas effekter i naturen, men också vad som görs i världen för att stoppa katastrofen.

– Ledordet för mig kommer att vara "hopp", säger Dennis Pamlin, en av bloggarna.

Tecknen på den globala uppvärmningen är störst vid polerna, men finns även betydligt närmare oss.

– Det går tydligt att se klimatförändringarnas effekter i din egen trädgård, säger Tom Arnbom, naturvårdsexpert på Världsnaturfonden, som ska blogga om den globala uppvärmningens påverkan på djur och natur.

Isbjörnarna svalt

I somras var han på Svalbard för att leta isbjörnar för en filminspening. Men den is som normalt täcker ö-gruppen hade smällt bort. De fick åka en bra bit norr om Svalbard, till de nådde land igen, förrän de hittade åtta djur, som var strandsatta och svalt.

– Då blev jag riktigt rädd. Där går ju klimatförändringarna som fortast, så det är en försmak om hur det blir i resten av världen, säger Tom Arnbom.

I bloggen på aftonbladet.se kommer Tom Arnbom dels att skriva om sina erfarenheter från Svalbard och även Antarktis där han bott i omgångar på forskningsstationer. Men bloggen kommer också att handla om det som finns nära oss, om att det går att se effekterna av klimatförändringarna i vår egen trädgård.

Konkreta råd

– Till exempel har svalorna minskat i Sverige. Hela vår fjällvärld är en annan del som kommer att påverkas, säger han.

I bloggen kommer han också att bjuda på konkreta tipps om vad man själv kan göra för att minska utsläppen.

– Om alla gör något går det här att bromsa. Det gäller bara att få igång någon form av snöbollseffekt, säger Tom Arnbom.

"Vi har ett ansvar för det vi importerar"

Hans kollega Dennis Pamlin, klimatansvarig på WWF, kommer också att skriva på aftonbladet.se:s klimatblogg. Hans inlägg kommer att handla om det internationella arbetet med att bromsa och stoppa växthusutsläppen. Han arbetar både med företagare och politiker i Sverige, men också i Asien, främst Kina och Indien, som exporterar en enorm mängd varor till väst.

– Det gäller att Sveriges företag och regering tittar på vad som importeras, och dels ställer krav men också hjälper export-ländernas industrier att gå över till miljövänligare tekniker, säger Dennis Pamlin.

Miljö och tilväxt kan gå hand i hand

Han menar att de företagsledare och politiker han träffar i Kina och Indien är betydligt mer välvilligt inställda till att försöka åstadkomma förändringar än man är i Sverige.

Enligt honom handlar inte miljöfrågan om att tillväxten, handeln och transporterna måste minska, det handlar snarare om vilken sorts tillväxt, handel och transporer vi har. Miljöorganisationer måste inte stå mot företagare och ekonomer – frågan är istället hur vi kan jobba tillsammans för allas gemensamma bästa.

- Om jag ger människor dåligt samvete har jag misslyckats. Jag vill få folk att känna äkta engagemang och att det är roligt att jobba för de här frågorna. Jag vill också visa att det faktiskt händer en hel del i världen, och att det finns många som vill arbeta för att förändra situationen.

Tom Arnbom

Dennis Pamlin

Karin Thurfjell

Följ ämnen i artikeln