42-åring döms till livstids fängelse för mordet på ex-sambon

Publicerad 2023-02-22

Här, på en gata i Falköping, mördades den 40-åriga kvinnan.

Hon skulle bara hämta sin dotter den där kvällen i juni ifjol.

Istället blev den 40-åriga kvinnan knivhuggen till döds av sin ex-sambo med knivar hon själv gett honom i julklapp.

Deras tre gemensamma döttrar försökte stoppa pappan men han bara högg och högg.

Idag dömdes den 42-årige mannen till fängelse på livstid för mordet och för grovt barnfridsbrott då barnen bevittnade mordet på sin egen mamma.

När domen idag avkunnades var det efter en lång rättslig prövning som till sist hamnade hos Socialstyrelsens rättsliga råd.

För frågan om det var 42-åringen som dödade sin ex-sambo med ett stort antal knivhugg den 22 juni ifjol har länge varit fastställt – men däremot har hans psykiska hälsa varit uppe för diskussion.

En rättspsykiatrisk utredning visade att han led av en allvarlig psykisk störning vid tiden för mordet och därmed inte skulle kunna dömas till fängelse.

Men när rättsliga rådet gjorde en ny utredning kom de fram till att mannen visserligen led av en psykisk störning men att den uppstått "som en konsekvens av bland annat missbruk" och att han inte lider av en allvarlig psykisk störning idag.

Skaraborgs tingsrätt håller med och dömer mannen till fängelse på livstid. Han döms för mord och för grovt barnfridsbrott då hans tre döttrar som var i åldrarna 11–15 år såg hela förloppet och själva försökte stoppa pappan.

Han frias dock för grov misshandel av barnen då rätten inte anser att han hade uppsåt att skada dem.

42-åringen jagade henne ner för trappen.

”Hon var fantastisk”

Den mördade kvinnan och den nu dömde mannen träffades redan på gymnasiet.

Men förhållandet färgades av mannens tablett- och spelmissbruk och hans dåliga psykiska mående.

Den 40-åriga kvinnan beskrivs i förundersökningen som den som fick hålla samman allting, se till att de höll sig flytande ekonomiskt och att parets tre döttrar hade det de behövde.

2017 orkade hon inte längre. Paret separerade men hon fortsatte att försöka vara hans vän, trots att exet om och om igen föll tillbaka i missbruk och psykisk ohälsa.

– Hon var fantastisk. Alltid positiv. Hon pratade aldrig illa om honom, trots att han egentligen har förstört så mycket för familjen som han har gjort. Hon visade aldrig det, säger en anhörig till kvinnan i förhör.

”Djupare ner i paranoia”

Den 40-åriga kvinnans begravning var välbesökt, hon var omtyckt och älskad och beskrivs av många som snäll och omtänksam. Så trots att det var hon som tog så gott som allt föräldraansvar ställde hon sig aldrig i vägen för barnens relation med sin pappa.

Men i juni började den 42-årige mannen att förändras. Han säger själv i förhör att han började känna sig förföljd, som att hans liv snart skulle ta slut.

– Jag gick allt mer djupare ner i funderingar och tankar och paranoia och rädsla framförallt, säger han i förhör.

Kvällen den 22 juni kom den 40-åriga kvinnan tillsammans med två av parets döttrar för att hämta hem den tredje som var på besök hos sin pappa.

Sedan gick det snabbt.

Plötsligt tog mannen tag i en kökskniv och började hugga.

– Det hemska är att jag har fått dem i julklapp av henne, säger mannen om mordvapnet i förhör.

Döttrarna skadades

Döttrarna, vid tillfället 11, 13 och 15 år gamla, försökte gå emellan sin pappa och mamma och fick själva alla sårskador i händerna.

Den 40-åriga kvinnan sprang skadad ner för trappen och ut på gatan. När hon satt sig i sin bil hann 42-åringen ifatt henne och fortsatte att hugga.

De 17 knivhuggen, som främst riktades mot hennes hals, dödade henne. Hon avled samtidigt som en av hennes döttrar larmade SOS.

– Min mamma hon är knivhuggen. Hon kommer dö. Mamma snälla kom igen , kom igen, det är min pappa som dödat henne, säger hon i samtalet för att någon minut senare konstatera:

– Hon är död nu, kom nu bara.

Många blev vittne till det brutala mordet. En granne sprang fram och brottade ner 42-åringen.

– Han sa; jag skadade henne, jag vill döda henne. Hon måste dö, hon måste dö, säger grannen.

De tre barnen fick alla sårskador av kniven när de försökte stoppa pappan. Två av dem tvingades opereras för sina skador.

16 kvinnor dödas varje år

Mannen har inte riktigt kunnat förklara sitt agerande. Det fanns ingen som helst konflikt mellan honom och den 40-åriga kvinnan.

Tvärtom, menar tingsrätten som skriver: ”Efter separationen har hon stöttat honom på olika sätt och varit mån om att han skulle ha god kontakt med sina barn”.

I förhör säger han dock att han önskar att han hade kunnat göra allt ogjort:

– Fan också, jag har förstört allt, jag har förstört allas liv, för att jag är jävla idiot och tokig.

I snitt dödas 16 kvinnor per år av en man de någon gång har älskat. Sammanlagt 343 kvinnor har dödats mellan åren 2000 och 2021 av en man de haft en kärleksrelation med. Det visar Aftonbladets mångåriga granskning Dödade kvinnor.

Ifjol tros elva kvinnor ha dödats, en siffra som ännu inte är helt fastställd.

Länk till samlingssidan