350 kvinnor har dödats de senaste 22 åren

Uppdaterad 2023-12-12 | Publicerad 2023-05-17

En nybliven mamma som hittas död på havsbotten.

En mormor som älskade friheten när hon åkte motorcykel – och som sedan mördas av sin sambo.

De är några av de 350 kvinnor som dödats av män de älskat, visar Aftonbladets unika databas.

Hemmet är den farligaste platsen för en kvinna.

Mannen de delat livet med den mest trolige förövaren.

När Aftonbladet inledde sin unika granskning Dödade kvinnor fanns ingen statistik över kvinnor som dödades inom nära relation.

Istället sågs morden som en privatsak, en ”familjetragedi”, inte riktigt värt att berätta om.

Men varje kvinna som dödas är en människa med sin egen historia. Någon med drömmar, intressen, motgångar och medgångar bakom sig. Hon är någons mamma, syster, vän eller dotter.

En klar majoritet av fallen har föregåtts av olika varningstecken: våld i hemmet, svartsjuka och kontroll eller ett eskalerande missbruk eller psykisk ohälsa från mannens sida.

Höggs till döds av sambon

Nu kan Aftonbladet avslöja att 350 kvinnor dödats av en man hon har haft en kärleksrelation med under åren 2000–2022. I databasen kan man läsa om varje fall, om varje kvinna.

Vi räknar de fallen som har avhandlats i domstol eller där gärningsmannen tog sitt eget liv i samband med mordet och som därför ses som rättsligt avslutat. Då handlar det om sju dödsfall under förra året.

Dock utreds fortfarande fyra fall från 2022 som rör mord där en partner står som misstänkt. Som fallet med tvåbarnsmamman i Motala som inte längre ville leva med sin 24 år äldre make, utan önskade sig ett annat – ett friare – liv. Där är maken åtalad för att ha knivhuggit henne till döds i deras sovrum.

Somayyeh, 40, ströps ihjäl av maken fem år efter bröllopet.

Bland de kvinnor som dödades av en man hon en gång älskat återfinns bland andra Somayyeh, som bara hade hunnit vara mamma i några månader när hennes make ströp henne med en bit rep i hallen i deras hus i Nacka i Stockholm som Somayyeh lagt så mycket av sina pengar på att köpa.

Den lille sonen som såg allt.

Att en man dödar sitt eget barns mamma är något som skett i över 40 procent av dåden, visar Aftonbladets granskning.

Där finns också den 50-åriga Tally som älskade att köra motorcykel, hon som kände sig fri då.

– Hon var den starkaste människa jag visste. Hon spred så mycket glädje kring sig. Allt jag är, är tack vare henne, säger hennes dotter.

50-åriga Tally spred mycket glädje omkring sig. Hon dödades av sin sambo förra året, som sedan tog sitt eget liv.

Tallys sambo dödade henne och tog sedan sitt eget liv. Tallys egen dotter var den som hittade henne död den 24 februari ifjol - en månad innan hennes andra barnbarn föddes.

– Jag och hon var inte bara mor och dotter utan även bästa vänner. Både jag och alla hon kände skulle nog beskriva henne som konstant glad, säger dottern.

– Saknaden efter henne är enorm, och den blir värre ju längre tiden går.

Varför sambon dödade Tally vet ingen säkert eftersom han efter dådet tog sitt liv – något han inte är ensam om.

”Hon var en jättebra mamma”

Nästan 20 procent av männen som dödat sin partner tar sitt eget liv i samband med morden och lämnar därmed alla efterlevande med frågor som aldrig får svar.

Else-Majs sambo hällde tändvätska på henne och satte eld. För att skrämmas menar han själv, men resultatet blev ett inferno av eld där Else-Maj efter 39 dagars kamp på sjukhus avled.

Soffan där Else-Maj satt när maken tände eld.

– Hon var en jättebra mamma. En sådan som försvarade oss söner om hon hörde någon säga något illa om oss. Men till det yttre var hon tuff, hon gnällde aldrig i onödan, säger sonen Robert.

2022 har också skakats av flera andra kvinnomord, där gärningspersonen varit någon annan än en kärlekspartner.

Väninnor, som i fallet Tove.

En bekant, som för Liselotte i Timrå.

Sin egen son, som för Nadia i Göteborg.

Det finns också kvinnor som mördats där mördaren fortfarande är okänd – som kvinnan som hittades död vid väggrenen i Kungsängen.

Men majoriteten av kvinnor som dödades förra året blev det av en man de trodde älskade dem.

Länk till samlingssidan