Professorn: En tredjedel av stockholmarna har haft corona

Tom Brittons modeller visar att smittan nådde sin kulmen för några dagar sedan

Uppdaterad 2020-04-20 | Publicerad 2020-04-19

I huvudstaden nåddes kulmen för några dagar sedan – och ungefär en tredjedel av invånarna har haft corona.

Det hävdar matematikprofessorn Tom Britton. Han får stöd av statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Det kan mycket väl vara sant.

Först har han uppskattat coronans reproduktionstal, alltså hur smittsamt viruset är. Detta har kombinerats med uppgifter om sjukdomens dödlighet. Sedan har människors beteende och restriktioner från myndigheter tagits med i kalkylen.

På så vis har Tom Britton, professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet, gjort beräkningar av coronavirusets utbredning i huvudstaden. Resultatet återfinns i en ännu opublicerad rapport.

Professor Tom Britton intervjuas av Aftonbladet.

Osäkerheten: Folks beteende

Enligt Britton har omkring en tredjedel av Stockholms invånare varit sjuka i covid-19. Han gör bedömningen att smittspridningens kulmen nåddes för några dagar sedan, och att flockimmunitet kommer att uppstå om ungefär en månad.

– Det är viktigt att komma ihåg att det finns flera osäkerhetsfaktorer. Den viktigaste är att det är svårt att förutse hur människor kommer att bete sig framöver, säger Tom Britton.

– Om folk struntar i uppmaningarna och börjar umgås mer med varandra så kommer fler bli smittade. Men om regeringen skulle stänga alla skolor och förbjuda all kollektivtrafik skulle antalet smittade i stället sannolikt minska drastiskt.

Flera möjliga kurvor

I rapporten har professorn ritat flera olika kurvor över smittans möjliga utveckling. Hur många som kommer insjukna, och hur snabbt förloppet blir, styrs till stor del av hur väl myndigheternas rekommendationer efterlevs.

– Gällande råden vet jag egentligen inte mer än någon annan, säger Tom Britton.

– Men jag uppmanar alla att hålla avstånd och undvika trängsel så mycket som det går.

Tegnell: I linje med andra uppgifter

Tom Britton berättar om sina räkneövningar i ett långt inlägg på Facebook. Där ventilerar han också en del kritik mot Folkhälsomyndigheten:

”Helt klart var de lite fel ute i inledningen då de inte trodde det skulle komma in i Sverige och senare att det inte skulle ta ordentlig fart i landet. Jag tycker även att man i ett tidigare skede borde betonat vikten av att hålla fysiskt avstånd”.

På det hela taget tycker han dock att myndigheten sköter sig bra.

– Vem skulle inte göra några missar i ett läge där massor av viktiga beslut ska fattas på mycket kort tid? Överlag anser jag att de agerar klokt.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger i en intervju med TV4 att professorns kalkyler är rimliga.

– De ligger i linje med andra uppgifter som vi har och stämmer nog också rätt hyfsat med de mätpunkter vi har fått från andra grupper.

– Precis som Tom Britton skriver så finns det osäkerhetsfaktorer. Han är väldigt duktig på det där.

Viruset som orsakar covid-19.

PODD Därför slår coronaviruset så hårt mot vissa grupper

Coronaviruset sprider sig, mellan alla samhällsgrupper och alla åldrar. Men ändå ser det olika ut. På vilket sätt har corona slagit hårdare mot vissa människor och varför drabbas just vissa grupper? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

LÄS MER OM CORONAPANDEMIN