Nu börjar striden om vem som bär skulden för coronapandemin

USA lanserar nu en modifierad konspirationsteori om att Kina släppt ut coronaviruset av misstag.

Kina anklagar å sin sida den amerikanska militären för att ligga bakom men vägrar samtidigt släppa alla uppgifter om virusutbrottet.

Striden om vem som ska få skulden för coronapandemin har inletts och intensifieras.

Både Kina och USA har starka skäl att försöka hitta en syndabock och skifta fokus bort från sina egna regeringars misstag.

Utbrottet har av allt att döma startat i Kina och de kinesiska myndigheterna försökte till en början tysta ner det. Vilket bidrog till att viruset kunde spridas i Wuhan och även utomlands via resenärer. Detta faktum försöker kommunistpartiet skyla över genom att istället erbjuda drabbade länder hjälp med skyddsutrustning och kinesisk expertis. Samt skylla på USA.

Kina försöker utnyttja krisen till att flytta fram sina egna positioner på världsarenan.

Kinas president Xi Jinping håller en videokonferens med sjukvårdspersonal i staden Wuhan den 10 mars.

President Trump var en av de västledare som agerade mest saktfärdigt vilket bidragit till att USA nu är extra hårt drabbat. Han vill gärna hitta syndabockar som kan dölja USA:s bristfälliga krishantering.

Efter att till en början upprepade gånger ha hyllat Kina för sina insatser mot coronaviruset har Trump de senaste veckorna på presskonferenser poängterat att det handlar om ”ett kinesiskt virus” och klagat över att Kina inte varit mer öppet om virusets farlighet.

Nu hintar han och tunga ministrar som utrikesminister Mike Pompeo att det som från början sågs som en ren konspirationsteori kanske ändå kan stämma i modifierad form. Dock utan att några bevis finns.

Inte konstgjort

– Det talas mer och mer om det, säger Trump försåtligt.

– Att Kina inte delat med sig av det man vet är talande, hävdar Pompeo.

President Trump.

Ursprungsteorin att Kina producerat viruset på konstgjord väg i ett biovapenlaboratorium i Wuhan och sedan släppt ut det med flit avfärdades ganska snabbt av vetenskapsmän som hävdar att virusets dna inte bär några spår av att vara konstgjort. Istället är det en sidoteori som Vita huset nu vill undersöka närmare.

Den går ut på att viruset är naturligt men av misstag släpps ut från ett laboratorium i Wuhan där man forskat på fladdermöss och coronavirus som en del av försöken att hitta ursprunget till Sars-epedemin 2003 som också orsakades av ett coronavirus från fladdermöss.

Ironiskt nog handlar det om forskning som USA själva stöttat men som Trump drog in anslagen till förra året.

Nu vill Trumpadministrationen gå till botten med denna teori.

Alla vill givetvis veta hur coronapandemin startade men ett lika viktigt syfte för USA är att kunna ställa Kina vid skampålen. Ett land som öppet utmanar USA om förstaplatsen som världens supermakt och som man ligger i handelskrig med.

Farligt avfall transporteras bort från ett medicinskt center i Wuhan.

Mörkläggning fortsätter

Det finns gott om framförallt republikanska politiker i kongressen som driver på för att peka ut Kina.

Senatorn Tom Cotton från Arkansas hävdar att ”det är dags att sätta Kina i karantän från den civiliserade världen”.

Att USA kan använda sig av denna konspirationsteori beror mycket på att Kina fortsätter sin mörkläggning. Man har ytterligare skärpt kontrollen över de kinesiska experter som tillåts forska på coronaviruset och hur de får publicera sina resultat.

Något som förstärker känslan av att Kina har något att dölja.

I ett försök att motverka den uppfattningen höjde Kina i dag dödstalen i covid-19 i Wuhan med 50 procent. Med motiveringen av rapporteringen inte varit korrekt i början. Det det kommer knappast att tysta kritiken.

Internationellt har Kina slutat lansera teorin om att det var den amerikanska militären som släppte ut coronaviruset för att skada kommunistpartiet och hindra Kina från att komma ikapp och springa om USA som världens mäktigaste nation.

Men inom landet sprids den fortfarande i ett försök att dämpa kritiken internt mot kommunistpartiet.

Skepsis mot Kina

Den här typen av teorier kan få fäste även i demokratier. Tre av tio amerikaner anser att coronaviruset tillverkats i ett laboratorium, enligt en opinionsundersökning förra veckan från ansedda Pew Research som redovisas av Washington Post.

”The blame game” mellan USA och Kina kommer i en tid av globalt tilltagande skepsis mot Kinas ökande inflytande i världen. Många länder vill minska sitt beroende av Kina.

Coronakrisen kan därför bromsa Kinas väg mot stormaktsstatus.