Testerna ska visa när Sverige uppnått flockimmunitet

Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten om coronaproverna

Uppdaterad 2023-01-11 | Publicerad 2020-04-18

Stockholm kan nå flockimmunitet nästa månad.

Nu startar Folkhälsomyndigheten en omfattande provtagning för att kartlägga hur stor andel av Sveriges befolkning som är skyddade mot coronaviruset.

– Resultaten blir viktiga för att bedöma när vi kan börja lyfta på restriktionerna, säger avdelningschefen Karin Tegmark Wisell.

Folkhälsomyndighetens matematiska modeller indikerar att det under maj månad kan uppstå flockimmunitet mot covid-19 i Stockholm.

Det sa statsepidemiolog Anders Tegnell till norska NRK tidigare i veckan.

Efter fredagens presskonferens utvecklade Karin Tegmark Wisell, överläkare och avdelningschef på myndigheten, resonemanget.

– Vi kan inte veta säkert, men det är ingen omöjlighet att vi närmar oss flockimmunitet nästa månad.

Prognosen grundar sig delvis på en undersökning från månadsskiftet mars-april, som visade att ungefär 2,5 procent av invånarna i Stockholm då var sjuka i covid-19.

– Om man antar att vi fått lika stora andelar som insjuknat i veckorna som gått sedan dess och kombinerar med data kring antalet bekräftade fall så kan vi få en uppfattning om hur läget ser ut nu, säger Karin Tegmark Wisell.

Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten.

Då kan begränsningarna lättas

En försiktig uppskattning är att minst tio procent av stockholmarna haft virussjukdomen, enligt överläkaren. För att flockimmunitet ska nås måste den siffran upp till omkring 50–60 procent.

– Vi vet inte exakt var nivån ligger för covid-19. Men med största sannolikhet är det så att ju fler som har någon grad av immunitet, desto svårare kommer det bli för sjukdomen att sprida sig.

Om många har ett skydd mot corona innebär det också att äldre och andra riskgrupper löper mindre risk att smittas. Därför är immunitetsgraden en viktig faktor för att bedöma hur längre restriktionerna bör ligga kvar.

– Har vi en situation i sommar där vi ser att vi smittspridningen är mycket begränsad och en stor andel av befolkningen är immun så är det mycket möjligt att man kan lätta på begränsningarna som införts, säger Karin Tegmark Wisell.

Ska göra antikroppstester

Med start nästa vecka kommer Folkhälsomyndigheten samla in blodprov från slumpvis utvalda personer runtom i landet. Samtidigt kommer tester skickas ut till myndighetens frivilliga hälsorapportörer.

– Det är mycket viktigt att vi får in resultat som kan visa hur stor del av de friska individerna som har antikroppar mot covid-19. Det kommer att hjälpa oss att göra bättre förutsägelser och modeller.

I slutet av april kommer proverna att analyseras. Kort därefter räknar Folkhälsomyndigheten med att kunna presentera ungefärlig statistik över hur stor andel av svenskarna som haft corona.

– Någon gång i början av maj kommer vi förhoppningsvis kunna gå ut med genomsnittliga siffror, säger Karin Tegmark Wisell.

PODD Därför slår coronaviruset så hårt mot vissa grupper

Coronaviruset sprider sig, mellan alla samhällsgrupper och alla åldrar. Men ändå ser det olika ut. På vilket sätt har corona slagit hårdare mot vissa människor och varför drabbas just vissa grupper? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen