Folkhälsomyndigheten: ”Vi ser en avmattning”

Publicerad 2020-04-17

Folkhälsomyndigheten ser en avmattning av antal döda till följd av coronaviruset.

Samtidigt betonas vikten av att stanna hemma även vid mildare symptom. 

– Vi ser allt tydligare att det är oerhört viktigt, säger Karin Tegmark Wisell, överläkare och avdelningschef på Folkhälsomyndigheten. 

Under fredagen rapporterades 67 nya dödsfall till följd av coronaviruset. 1 400 personer har nu dött av covid-19 i Sverige. 

Siffrorna har en viss eftersläpning, men tyder ändå på en nedåtgående trend. 

– Det är fortfarande ett stort antal, men vi ser inte någon fortsatt uppgång, utan snarare en avmattning, säger Karin Tegmark Wisell, överläkare och avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

”Oerhört viktigt att hålla i”

Trots positiva indikationer säger Folkhälsomyndigheten att det fortfarande är viktigt att hålla ut.

– Även om vi ser en utplaning är det oerhört viktigt att vi håller i med de rekommendationer och de tydliga riktlinjer som finns. Om vi inte håller ut finns det stor risk att vi får en ökning igen, säger Tegmark Wisell.

Förutom de vanliga råden att tvätta händerna, skydda de äldre och hålla avstånd betonar Folkhälsomyndigheten vikten av att stanna hemma även med mildare symptom. 

– Vi har tidigare gjort en Stockholmsundersökning för att visa hur många i Stockholm som har infektionen under vecka 14. Vi har nu analyserat symptomen från den undersökningen och den visar att det är viktigt att beakta mildare symptom, säger Tegmark Wisell.

Har jämfört symptom

I undersökningen deltog 700 personer. 2,5 procent testade positivt för covid-19 där den yngsta var två år och den äldsta 86 år. Av de 18 personerna hade alla någon form av symptom. Men smak- och luktbortfall är några av symptomen som Folkhälsomyndigheten vill kolla närmare på.

– Många har rapporterat symptom också i den negativa gruppen. Vi har jämfört symptomen och det var några symptom som var särskilt intressanta. Lukt- och smakbortfall och diarré var betydligt högre i de positiva fallen. Det framkommer inte oss alla, men hos ett större antal än de negativa fallen, säger Tegmark Wisell och fortsätter:

– Det stödjer det vi säger, har du minsta symptom ska du vara hemma. 

Antalet bekräftat smittade av coronaviruset i Sverige är nu 13 216.

Karin Tegmark Wisell, folkhälsomyndigheten och Sofia Wallström IVO.

PODD Därför slår coronaviruset så hårt mot vissa grupper

Coronaviruset sprider sig, mellan alla samhällsgrupper och alla åldrar. Men ändå ser det olika ut. På vilket sätt har corona slagit hårdare mot vissa människor och varför drabbas just vissa grupper? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

LÄS MER OM CORONAPANDEMIN