Översvämningen i ryska Orsk sprider sig – läget "kritiskt"

Publicerad 2024-04-09

Katastroftillstånd är utlyst i ryska Orsk.

Stora områden står under vatten sedan dammbrottet i fredags.

Situationen tros inte stabiliseras på två veckor.

Situationen i ryska Orsk blir allt mer kritisk för varje dag som går.

Vägar, bostäder och skolor står under vatten och fler än 6 100 människor har evakuerats från staden.

Det var på fredagen som en damm brast efter flera veckors kraftigt regn i regionen Orenburg. Kollapsen ledde till omfattande översvämningar framför allt i Orsk, nära gränsen till Kazakstan.

Även Kazakstan har drabbats och på lördagen kallade landets president Kasym-Zjomart Tokajev situationen för en av de värsta naturkatastroferna på 80 år.

Nio personer vårdas på sjukhus

I Orsk, som har omkring 230 000 invånare, har totalt 38 territorier översvämmats, rapporterar den ryska statliga nyhetsbyrån Tass med hänvisning till stadens borgmästare.

Bilder och filmer från platsen visar människor som vadar genom de höga vattenmassorna och färdas i båtar och kanoter längs översvämmade vägar. 47 broar och 106 vägavsnitt är tillfälligt avstängda, rapporterar Tass.

Hittills ska sex vuxna och tre barn ha lagts in på sjukhus i Orsk. Deras tillstånd uppges inte vara livshotande, enligt ryska nyhetsbyrån.

Flera regioner riskerar att drabbas

Flera städer i västra Sibirien och området runt Uralbergen har också evakuerats. Enligt lokala myndigheter ska även vattnet i floden Samara stiga snabbt, men åtgärder har vidtagits för att skydda invånarna, rapporterar Reuters.

”I Sibirien, Volgaregionen och de centrala federala regionerna väntas en temperaturökning, aktiv snösmältning och översvämmade floder”, skriver ryska myndigheter på sociala medier.

Orenburg-regionens guvernör, Denis Pasler, kallar översvämningarna för de värsta som drabbat regionen sedan mätningarna startade.

Ryska myndigheter utreder brott

Enligt lokala tjänstemän byggdes den dammen i Orsk för att rymma en vattennivå på 5,5 meter. På söndagen var nivåerna uppe i 9,6 meter, skriver Reuters.

Enligt ryska åklagarmyndigheten uppstod dammkollapsen på grund av underhållsfel. Ryska myndigheter har inlett en utredning gällande ”oaktsamhet och brott mot byggsäkerhetsregler.”

Enligt nyhetsbyrån Tass har hundratals människor samlats utanför det lokala styrets kontor i Orsk för att demonstrera mot myndigheterna. Videoklipp i sociala medier visar dem ropa ”Putin, hjälp oss!” och ”Skäms”.

Totalt har omkring 10 400 bostäder i Ryssland svämmats över. Toppen för översvämningen väntas nås på onsdag och situationen tros inte kunna stabiliseras förrän den 20 april, rapporterar Tass.