”Om något land kan klara det så är det Sverige”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2006-11-02

Meteorologen Pär Holmgren skriver själv

Vi blir fler och fler människor på jorden, men vi har bara ett jordklot.

Vi förbrukar allt mer energi och naturresurser. Vi har byggt ett samhälle som inte är långsiktigt hållbart.

Med gasen i botten är vi på väg in i en återvändsgränd - i takt med att resurser som exempelvis olja inte räcker till att täcka alla behov.

Utfiskning och skogsskövling, men det händer någon annanstans. Vi ser det inte i vår vardag här hemma i Sverige. Däremot märker vi allt oftare av att klimatet är i obalans. Nya väderrekord sätts allt oftare; värmeböljor, översvämningar, perioder med svår torka. I det globala perspektivet ser vi även följdverkningarna; smältande glaciärer, skogsbränder, missväxt och svält.

100 miljoner människor – i Sverige

Allting beror inte på klimatförändringen, men den försämrar nästan alltid de redan svåra förutsättningarna för miljontals människor i framförallt de fattigare länderna.

I takt med att vi i de rikare länderna blir rikare, blir det allt tuffare för de fattiga människorna i de fattiga länderna. Klyftor och orättvisor som är en grogrund för både väpnade konflikter och terrorism, och i slutändan alltfler människor, klimatflyktingar, som tvingas bort från sina hem. Vart ska de fly?

Vi kan mycket väl vara 100 miljoner människor i Sverige om 100 år.

Det här är bilden av klimatförändringarna för mig. Inte att vi haft en lång och skön sensommar innan vintern nu slog till även i södra Sverige i inledningen av november. Vårt land är ett av få länder som har marginaler när det gäller klimatet, även om de kan vara små på många håll. Men de allra flesta länderna, de allra flesta människorna på jorden, har inga marginaler alls.

Nya lösningar krävs

Det kommer förhoppningsvis att dröja några årtionden till innan konsekvenserna av ett ändrat klimat blir riktigt katastrofala, men den framtiden närmar sig med en skrämmande fart så länge som vi väljer att stanna kvar i det fossila samhället som vi byggde upp på 1900-talet. Följderna blev inte så stora då, eftersom vi inte var så många som delade på vår planets resurser.

Vi ställs inför nya problem - som kräver nya lösningar! Kanske inte minst inom politiken. Klimatfrågan får inte bli partipolitisk! Den kräver långsiktiga och blocköverskridande lösningar! Tuffa och tydliga beslut redan nu! Vi som bor på planeten just nu har ingen som helst rätt att förstöra för kommande generationer. De ska inte behöva städa upp efter oss!

Vi bestämmer själva vår framtid

Sverige är kanske det land i världen som enklast kan bli fritt från oljeberoende, utan att sänka vår levnadsstandard.

Om inte vi klarar det, så klarar nog ingen annan det heller! Vi har chansen att visa att det går!

Media har ett stort ansvar, både när det gäller att sprida kunskap och visa på möjligheter och lösningar. Det är kanske dags för någon kvällstidning att starta ett nytt ”bensinuppror”? Med tydliga signaler om stigande bensinskatter - ett öre om dagen de närmaste åren? – och givetvis krav på en snabb utbyggnad av alternativ.

Vi bestämmer själva vilken framtid vi vill ha, men tiden börjar rinna ut om vi vill ha kvar de bästa alternativen. Det första steget är att vi alla sätter oss in i klimatfrågan och förstår vilken stor utmaning vi står inför. När vi väl gjort det är det förhoppningsvis lättare att även ta beslut, både för samhället och för dig och mig som individer, som leder oss i rätt riktning.

Lycka till!

Läs mer

Pär Holmgren

Följ ämnen i artikeln