Inbyggt solskydd hjälper växter att överleva

Uppdaterad 2024-02-28 | Publicerad 2024-02-27

Genrebild: Växter har en inbyggd förmåga att slå på och av solskyddande mekanismer beroende på hur mycket sol de utsätts för.

Precis som människor kan bli solbrända, kan även växter påverkas av för mycket solljus. För att skydda sig har växterna en inbyggd solskyddsmekanism som är bra på att anpassa sig, visar en avhandling vid Umeå Universitet.

Växter har små strukturer i sina celler – en slags solpaneler i miniatyr – som fångar upp och omvandlar solljus till energirika föreningar. Växterna använder sedan energin för att växa och hålla sig friska.

Men när de här strukturerna utsätts för alltför mycket ljus kan de bli överbelastade och skadas. För att förhindra detta använder sig växter av en mekanism som omvandlar överskottsljus till värme, som sedan kan ledas bort.

Forskare vid Umeå universitet har nu studerat en speciell del av denna mekanism hos växter, känd som qH.

– Den är inte särskilt snabbverkande. Den tar timmar att slå på och av och aktiveras främst när växter utsätts för långvarig stress från ljus, särskilt i kombination med andra miljöfaktorer som kyla och, eller, torka, kommenterar Pierrick Bru som forskar om fysiologisk botanik vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.

Redan nu påverkas många grödor av allt mer extrema väderförhållanden som orsakas av klimatförändringar.

– Detta kommer att påverka vår förmåga att odla hälsosamma grödor och god mat för den ökande befolkningen. Att förstå hur qH fungerar och hur växter hanterar miljöstress kommer att hjälpa till att hitta sätt att förbättra växternas motståndskraft mot för mycket solljus, förbättra växternas tillväxt och öka produktiviteten i jordbruket, säger Pierrick Bru.