Israel: Minst en femtedel av gisslan i Gaza dödförklarade

Uppdaterad 2024-02-08 | Publicerad 2024-02-07

Minst en femtedel av de som hålls som gisslan av Hamas är döda.

– Vi har informerat 31 familjer om att deras tillfångatagna anhöriga inte längre lever, säger israeliska militärens talesperson Daniel Hagari.

Följ ämnen
Israel

136 personer, majoriteten av dem israeler, sitter fortfarande kidnappade i Gaza efter Hamas storskaliga attack mot Israel den 7 oktober.

I går publicerade New York Times nyheten om att minst 30 av dem bedöms vara döda, enligt underrättelser från Israel som tidningen tagit del av.

Kort därefter uppgav den israeliska regeringen i ett uttalande att 31 personer bekräftats döda.

– Vi har informerat 31 familjer om att deras tillfångatagna anhöriga inte längre lever, och att vi har dödförklarat dem, sa Daniel Hagari, talesperson för den israeliska militären, i uttalandet.

Skärmdump från klipp som IDF släppt från Hamas tunnlar.

Ytterligare 20 fall undersöks

Enligt tidningens uppgifter ska totalt 32 personer ha dödförklarats. 30 av dem ska vara personer som kidnappades den 7 oktober, och två av dem ska vara personer som dödades 2014 i ett tidigare krig mellan Israel och Hamas, och som fortfarande tros finnas kvar i Gaza.

Enligt New York Times källor undersöker israeliska underrättelsetjänsten också obekräftad information om att 20 andra ur gisslan också dödats, antingen vid attacken den 7 oktober, eller vid ett senare tillfälle inne i Gaza.

Det kan exempelvis handla om människor som skadades i attacken och sedan avlidit av skadorna, men också om fall där personerna dödats av Hamas under fångenskapen, säger en källa till tidningen.

Demonstration för att släppa gisslan i Tel Aviv i slutet av januari.

Över 100 släpptes

Israel har tidigare uppgett att ett antal av de personer som togs som fångar av Hamas den 7 oktober bedöms vara döda, men den officiella siffran har aldrig varit så hög som 31.

Totalt togs över 240 personer som gisslan vid den storskaliga attacken.

Över 100 av dem släpptes i november, när Israel och Hamas enades om en tillfällig vapenvila. Vid samma tillfälle släpptes också drygt 200 palestinier som suttit i israeliska fängelser.